USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea PNL care favorizează mafia imobiliară și limitează opțiunile ONG-urilor de contestare a actelor de urbanism

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea PNL care favorizează mafia imobiliară și limitează opțiunile ONG-urilor de contestare a actelor de urbanism

USR și Forța Dreptei au atacat la CCR inițiativa legislativă PNL care favorizează mafia imobiliară prin limitarea drastică a capacității ONG-urilor de a se adresa justiției atunci când au suspiciuni că anumite construcții ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale.

Legea restrânge, în mod profund neconstituțional, accesul la justiție, prin reducerea radicală – de la 5 ani la 1 an – a termenului în care organizațiile civice pot ataca în instanță hotărârile prin care sunt aprobate documentațiile construcțiilor. Totodată, legea scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenție.

Prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanții societății civile, contrar art. 16 din Constituție privind egalitatea în drepturi.

Senatorul USR Raoul Trifan, membru în Comisia de administrație publică, susține că legea impune termene foarte scurte pentru contestarea avizelor de construcție și elimină din elementele de transparență obligatorie din timpul etapelor construcției. „Scopul este de a debalansa complet echilibrul dintre comunitate și dezvoltatori, în favoarea celor din urmă.  Acest lucru nu poate rămâne așa. Chiar dacă au 70% din Parlament, PSD, PNL și UDMR nu pot face chiar orice vor în România”, susține Raoul Trifan.

În sesizarea depusă la CCR sunt invocate și alte argumente, precum lipsa fundamentării temeinice și încălcarea unor convenții internaționale în materia drepturilor omului, la care România este parte.