Cătălin Drulă: Coaliția PSD-PNL riscă banii din PNRR ca să păstreze privilegiile „specialilor”

Mai sunt cinci zile până la finalul anului și Guvernul PSD-PNL-UDMR, patronat de președintele Iohannis, nu și-a asumat vreun proiect de reformă a pensiilor speciale. Cu atât mai puțin să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu aceste privilegii, așa cum prevede PNRR. Coaliția lui Nicu și Marcel riscă, astfel, banii europeni atât de necesari pentru modernizarea României de dragul „specialilor” pe care vechea clasă politică i-a tot creat și recompensat cu dărnicie.

PSD, PNL și președintele Iohannis își bat joc, încă o dată, de români și riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiați. Sunt mai puțin de cinci zile până se încheie anul 2022 și Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituțional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor sunt blocate în Parlament”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Jalonul 215 din PNRR referitor la pensiile speciale prevede ca până la finalul anului 2022 să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministrul Muncii, Marius Budăi, pretinde în spațiul public că, în urma unei amânări agreate, Guvernul PSD-PNL trebuie până la finalul anului doar să trimită Parlamentului proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, dar nu există și o confirmare a declarațiilor ministrului PSD.

Cât despre proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii, USR a arătat deja că desființează nicio pensie specială și nici nu scade cheltuielile cu aceste privilegii: cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde lei, cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022. Nicio reducere, așadar, a cheltuielilor, ci doar încă o minciună PSD-PNL.

USR susține eliminarea integrală a pensiilor speciale care nu beneficiază de protecție constituțională, trecerea pe contributivitate a pensiilor militare și limitarea pensiilor magistraților la cerințele minimale ale CCR.

Până în prezent, USR a depus cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, toate respinse de majoritatea pro-pensii speciale PSD-PNL-UDMR. De curând, USR a depus un proiect de lege și pentru ca persoanele care au colaborat cu fosta Securitate să fie excluse dintre categoriile de pensionari speciali.