Incompetență pe datorie. Guvernul PSD-PNL împrumută miliarde de dolari la dobânzi uriașe. Copiii noștri vor plăti pentru Nicu și Marcel

Incompetență pe datorie. Guvernul PSD-PNL împrumută miliarde de dolari la dobânzi uriașe. Copiii noștri vor plăti pentru Nicu și Marcel

Într-o singură zi, românii au fost îndatorați de Guvernul PSD-PNL cu aproape 40 de miliarde de lei. Și este doar începutul pentru 2023, pentru că echipa lui Nicu și Marcel, patronată de Klaus Iohannis, intenționează să împrumute în acest an, pentru a acoperi dezmățul pe banii românilor, nu mai puțin de 160 de miliarde de lei. Adică, fiecare român va fi îndatorat până la finalul anului cu încă aproximativ 1.700 de euro, la care se adaugă dobânzi astronomice.

USR cere Guvernului PSD-PNL să oprească risipa din bani publici, să reducă cheltuielile statului și să desființeze pensiile speciale.

Avem un stat care cheltuie mult mai mulți bani decât ne ia prin taxe și impozite. Pentru a face asta, trebuie să se îndatoreze constant. Datorie pe care o vor plăti tot cu banii noștri în viitor. Statul a ajuns să cheltuie sume record pe dobânzi, peste 27 de miliarde de lei la noiembrie 2022. Plătim printre cele mai mari dobânzi din țările din UE pentru că și riscul de țară este crescut. Singura soluție pentru a nu intra în colaps este reducerea cheltuielilor statului și reducerea impozitării muncii. USR a prezentat un buget alternativ care ar fi redus deficitul și, totodată, ar fi lăsat 600 de lei net pe lună fiecărui român”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Împrumutul de aproape 4 miliarde de dolari luat joi de Guvernul PSD-PNL este pe termene de până la 30 de ani. Adică, ne-au îndatorat pe noi, dar și pe copiii noștri, doar pentru ca ei să peticească bugetul mincinos pe 2023 și să refinanțeze datoriile pe care le-au făcut deja ca să poată plăti pensiile speciale și miile de sinecuri inventate în 2022.

Cele aproape 4 miliarde de dolari împrumutate au randamente foarte mari, printre cele mai mari din regiune, respectiv de 6,72 % la 5 ani, 7,33% la 10 ani și 7,67% la 30 de ani. Plătim cele mai mari dobânzi, după Ungaria și înainte de Rusia și Turcia. Românii vor plăti dobânzi de 4,4 miliarde de dolari (peste 20,64 miliarde de lei) la împrumutul de 4 miliarde de dolari (aproximativ 18,74 miliarde de lei), în total 8,4 miliarde de dolari. Practic, românii au fost îndatorați într-o singură zi cu aproape 40 de miliarde de lei. Dacă raportăm la datoria publică totală, rezultă că fiecare român este dator circa 39.000 de lei, adică aproape 10 salarii medii nete sau 21 de salarii minime nete. Altfel spus, un salariat cu salariu minim trebuie să muncească aproape doi ani pentru a plăti partea sa de datorie”, explică Anca Dragu, senator USR și fost ministru al Finanțelor.