USR îi cere Ligiei Deca să se delimiteze de amendamentele PSD și PNL care transformă și universitățile de stat în fabrici de bani

USR îi cere Ligiei Deca să se delimiteze de amendamentele PSD și PNL care transformă și universitățile de stat în fabrici de bani

Senatorul USR Ștefan Pălărie îi cere ministrului Educației, Ligia Deca, să se delimiteze de amendamentele la Legea Învățământului Superior, votate de PSD și PNL la Camera Deputaților, care transformă toate universitățile de stat din România în mașini de făcut bani și diplome.

Ștefan Pălărie, care este și membru al Comisiei pentru învățământ din Senat, acuză că proiectul de lege prevede că „toate resursele de finanțare ale instituțiilor de învățământ superior de stat se constituie ca venituri proprii” și universitățile pot „înființa sau prelua” diverse entități, inclusiv societăți comercial, iar capitalul social constituit este capital privat, instituția de învățământ superior de stat exercitând calitatea de acționar sau asociat, după caz, în nume propriu.

Ștefan Pălărie: „Mai precis, amendamentul permite tuturor universităților să cumpere firme, să deschidă altele noi, să dispună inclusiv de veniturile din finanțarea de la stat, acesta putând deveni prin aport la noile firme, capital privat. Delapidare și devalizarea universitară.”

USR a depus amendamente la Senat care să elimine această rușinoasă transformare a universităților de stat în feude academice generatoare de bani și venituri pentru rectorii aleși pe viață.

„Amendamentele nu aduc nimic bun pentru universități sau pentru studenți, ci doar pentru șmecherii înșurubați politic în conducerile universităților. PSD și PNL au posibilitatea să le susțină, în dezbaterile din Senat, delimitând-se de «greșeala» de la Camera Deputaților. Sa vedem daca o fac”, mai spune senatorul USR Ștefan Pălărie.