Mai multă transparență în administrarea cluburilor sportive. Senatul a adoptat în unanimitate inițiativa USR

Mai multă transparență în administrarea cluburilor sportive. Senatul a adoptat în unanimitate inițiativa USR

Senatul a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă USR prin care cluburile sportive vor trebui să-și transparentizeze veniturile și felul în care sunt cheltuiți banii.

Astfel, cluburile vor comunica, anual, pe site sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil, precum și execuția bugetară anuală.

”Banii publici trebuie cheltuiți responsabil și la vedere în sportul românesc! Am asistat la prea multe situații în care sportivii nu și-au primit banii promiși, în care cluburi finanțate cu milioane de lei din bugetele publice au ajuns în faliment și în care procurorii au făcut descinderi și au deschis dosare penale pentru corupție și alte infracțiuni. Cetățenii trebuie să își recapete încrederea în sportul românesc, iar acest proiect de lege este o soluție pentru asta”, a declarat deputatul USR Cristian Brian, unul dintre inițiatorii legii:

De asemenea, cluburile vor publica pe site structura organizatorică, numele persoanelor aflate în conducerea clubului, grila de salarizare a societății și numărul de angajați, registrul imobilizărilor, organigrama, remunerațiile persoanelor cu contracte de activitate sportivă, numărul de sportivi legitimați şi numărul antrenorilor, raportul de activitate, strategiile de dezvoltare precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcționare.


Pentru inițiativa legislativă USR de transparentizare a activității cluburilor sportive au votat 80 de senatori. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa va merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.