Campania USR „Oprim jaful”: Am găsit banii pentru profesori – 4,3 miliarde lei risipiți anual prin Fondul de rezervă bugetară

Campania USR „Oprim jaful”: Am găsit banii pentru profesori – 4,3 miliarde lei risipiți anual prin Fondul de rezervă bugetară

În ultimii patru ani, PSD și PNL au alocat discreționar din Fondul de rezervă bugetară 17,4 miliarde de lei. Adică, în medie, 4,3 miliarde de lei pe an. Banii nu sunt folosiți pentru urgențe, ci ca instrument de presiune pentru primari.

Am găsit banii pentru profesori! Majorările salariale cerute de profesorii aflați în a treia săptămână de grevă generală reprezintă mai puțin din cât a risipit Guvernul, în ultimii patru ani, prin Fondul de rezervă bugetară. Se poate renunța ușor la acești bani, pentru că ei nu sunt folosiți, așa cum s-ar putea crede, pentru urgențe, ci pentru a controla politic primarii. Risipa prin Fondul de Rezervă Bugetară a fost atestată în mod repetat de Curtea de Conturi. Singura măsură viabilă care trebuie să fie adoptată de urgență este desființarea acestui fond”, declară Cristian Ghinea, coordonator al Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului ar trebui, potrivit Legii finanțelor publice, să fie utilizat doar pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul anului. În realitate, PSD și PNL îl folosesc în cu totul alte scopuri, distribuind miliarde de lei anual fără criterii clare și fără un control real, în mod netransparent și ilegal.

Alocările anuale pentru Fondul de rezervă bugetară, așa cum rezultă din rapoartele Curții de Conturi:

– 2018 – 3,12 miliarde lei

– 2019 – 5,5 miliarde lei

– 2020 – 8 miliarde lei (a inclus sume importante pentru combaterea efectelor COVID-19, singurele cheltuieli realmente urgente din acest fond)

– 2021 – 5,1 miliarde lei (inițial, în Legea bugetului de stat, a fost prevăzută doar suma de 598 milioane lei, dar după scoaterea USR de la guvernare a fost suplimentat Fondul cu peste 5 miliarde lei)

Potrivit acelorași rapoarte ale Curții de Conturi, sumele din Fondul de rezervă bugetară au fost alocate prin derogări de la Legea finanțelor publice în proporție de până la 87%. Ceea ce înseamnă că excepția a fost transformată în regulă și, practic, nu se mai poate vorbi de respectarea legii.

Ce facem însă în caz de urgențe reale? De fapt, avem alt instrument legal și alimentat anual de la buget: Fondul de intervenție, pentru care Curtea de Conturi nu a constatat utilizări discreționare sau chiar ilegale.

Fondul de rezervă bugetară poate și trebuie să fie desființat. 

Detalii despre cheltuielile aberante din Fondul de rezervă bugetară – https://oprimjaful.ro/2023/06/09/fondul-de-rezerva-bugetara/