Senatorii PSD și PNL nu vor responsabilizarea ANAF

Senatorii PSD și PNL nu vor responsabilizarea ANAF

Senatorii PSD și PNL au votat, luni, împotriva unei inițiativei legislative depuse de deputatul USR Victor Ilie prin care ANAF ar fi trebuit să plătească cu dobânzi și penalități de întârziere pentru sumele datorate cetățenilor, așa cum și contribuabilii plătesc statului, dacă nu își achită la timp taxele și impozitele.

Inițiativa deputatului USR prevede ca autoritățile fiscale să fie obligate și la plata penalităților de întârziere (0,01%), nu numai la dobânzi (0,02% pe zi), un tratament egal atât pentru contribuabil, cât și pentru autoritățile fiscale, în condițiile în care, dacă întârzie o plată, contribuabilii au de achitat dobânzi (0,02% pe zi) și penalități de întârziere (0,01% pe zi) sau penalități de nedeclarare (0,08% pe zi).

Victor Ilie, deputat USR: ”Știm cu toții cât de greu merge digitalizarea, iar profesionalizarea nu e dorită. Astăzi, proiectul meu de responsabilizare a inspectorilor fiscali care fac abuzuri a fost respins de prima cameră sesizată, Senatul. Sper ca în sesiunea următoare, la Camera Deputaților (for decizional), să conving colegii deputați de necesitatea acestui proiect. Contribuabilii trebuie să aibă încredere în ANAF, iar o astfel de încredere nu se poate menține cât timp 40% dintre contestațiile fiscale sunt admise de instanțele de judecată.”

În favoarea initiativei legislative au votat 43 de senatori, 28 au votat împotrivă, iar 40 de senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este forul decizional.