Ciolacu să stopeze risipa cu secretariatul care a transformat Revoluția într-o afacere

Ciolacu să stopeze risipa cu secretariatul care a transformat Revoluția într-o afacere

Marcel Ciolacu și-a început mandatul de premier cu promisiuni de reducere a risipei. USR îi propune să înceapă cu desființarea Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

Actualul premier și președinte al PSD a devenit „luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române”, ieșind în stradă la Buzău chiar înainte ca Revoluția să fi început la Timișoara. A primit certificatul de revoluționar de la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Acest Secretariat a transformat recunoașterea meritelor revoluționarilor într-o afacere, iar această situație de batjocură la adresa celor care și-au dat viața sau au fost răniți pentru libertatea noastră trebuie îndreptată. Oportuniștii n-ar trebui să beneficieze de nimic din drepturile pe care le prevede legea acum.

Secretariatul pentru acordarea recunoașterii meritelor revoluționarilor este o structură de 35 de oameni, cu 4 demnitari – 1 secretar de stat, 1 subsecretar de stat, 1 secretar general și 1 secretar general adjunct, cu un buget anual de 5 milioane de lei, din care 3 milioane de lei pentru salarii. (http://sspr.gov.ro/w/organigrama/)

Din banii pe care îi toacă anual Secretariatul revoluționarilor, s-ar putea asigura masă caldă pentru 200.000 de copii sau s-ar putea ține la școală 438 de copii sărăci.

În acest context, USR propune și desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, o sinecură pentru Ion Iliescu și alții. În 2022 au fost aprobate 2,5 milioane de lei de la bugetul de stat pentru o instituție-sinecură care numără 36 de persoane, iar pentru 2023 au fost aprobate alte 3 milioane de lei.

USR a depus, din aprilie 2021, un proiect de lege pentru desființarea IRRD. Adoptat de Senat pe 22 iunie 2021 (prin votul PNL, USR, UDMR și AUR), proiectul este îngropat din iunie 2021 la Camera Deputaților.

(http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=19408)

„E o nedreptate față de eroi să ținem patru demnitari pentru a plăti indemnizații la peste 30 de ani de la Revoluție. Doar răniții și urmașii celor morți ar trebui să primească compensații, nu oameni în toată puterea. Iar instituția nu își are rostul, dosarele pot fi în plată automat. Cât despre Institutul Revoluției, singura tentativă de a face lumină în istoria Revoluției a fost atunci când era Andrei Ursu acolo. Drept urmare, a fost dat afară de falși revoluționari și de securiști. Andrei Ursu a adus argumente că instituția are acum un rol pervers: de a proteja implicarea securiștilor în Revoluție și ascunderea adevărului. Trebuie desființată”, afirmă Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.