Emanuel Ungureanu: Prin menținerea lui Alexandru Rafila în funcție, PSD și PNL comit o crimă cu premeditare

Emanuel Ungureanu: Prin menținerea lui Alexandru Rafila în funcție, PSD și PNL comit o crimă cu premeditare

Respingerea moțiunii simple depuse de USR și Forța Dreptei și menținerea lui Alexandru Rafila în fruntea Ministerului Sănătății, în ciuda eșecurilor grave repetate care se traduc în vieți pierdute, reprezintă mai mult decât neglijență criminală din partea PSD și PNL. Echivalează cu o crimă cu premeditare comisă de coaliția patronată de președintele Iohannis.

Alexandru Rafila trebuia să plece astăzi pentru că și-a bătut joc de sistemul românesc de sănătate. În schimb, astăzi, PSD și PNL-ul laș au dovedit, încă o dată, cinism, neglijență criminală și chiar au comis o crimă cu premeditare. PSD și PNL-ul laș l-au salvat iar pe Alexandru Rafila, care condamnă la moarte copiii din Arad, refuzându-le o maternitate nouă, modernă și sigură, proiect ce trebuia realizat prin PNRR-ul gândit de USR. Rafila a tăiat banii din PNRR și șansa la viață și pacienților din Alba Iulia și Brașov. Iar pacienții cu boli cronice și pacienții cu cancer din România nu au medicamente pentru că PSD și PNL-ul laș îl lasă în funcție pe cel mai toxic și mai incompetent ministru din istoria țării. O rușine și o batjocură”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Șase spitale sau secții noi au fost tăiate de la finanțarea prin PNRR din pixul lui Rafila după ce ministrul PSD a stat un an și două luni până să definitiveze criteriile de departajare a obiectivelor de investiții și să treacă hotărârea de guvern cu lista finală a acestora.

Și, ca dovadă supremă a incompetenței ministrului Rafila și a dezinteresului PSD față de sănătatea românilor, eliminarea spitalelor din PNRR s-a făcut fără ca ministerul condus de Alexandru Rafila să cunoască măcar stadiul proiectelor. Exemplu concret: Ministerul Sănătății a cerut informații despre gradul de realizare a Spitalului de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase de la Brașov DUPĂ ce a fost scos spitalul din PNRR, deși în luna ianuarie proiectul s-a clasat pe locul 7 din 49 pe lista proiectelor evaluate de MS.

Ministrul Rafila tot repetă, pentru a-și acoperi incompetența, că spitalele scoase din PNRR vor fi realizate cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții. Dar, nu spune că, pe 30 de ani, doar dobânda pentru suma pierdută de Rafila va depăși 1 miliard de euro. Adică, în loc să fie făcute cu bani europeni primiți gratis de România, spitalele vor fi realizate – dacă vor fi vreodată – prin noi împrumuturi împovărătoare.