PSD și PNL resping inițiativa USR de profesionalizare și depolitizare a ANCOM

Senatorii PSD, PNL și UDMR au respins inițiativa legislativă USR de depolitizare si de creștere a gradului de profesionalism a conducerii Agenției Naționale de Reglementare în Comunicații – ANCOM. Ei au votat împotriva proiectului depus de deputatul USR Radu Miruță care prevedea cerința expresă ca președintele și cei doi vicepreședinți ai ANCOM, numiți de Parlament, să fie audiați în Parlament și să aibă experiență minimă în domeniu și în funcții de conducere.

În prezent, conducerea ANCOM nu trebuie să fie audiată în Parlament, numirile putând fi făcute pur și simplu doar în acte, fără ca cei care candidează să fie audiați, fără să primească întrebări și fără să fie nevoie să aibă vreo minimă legătură cu funcția.

ANCOM este acum condusă de Valeriu Zgonea, fost deputat PSD, achitat anul trecut într-un dosar de trafic de influență, după ce mai multe probe obținute de DNA cu SRI pe mandat de siguranță națională au fost excluse ca urmare a deciziilor CCR.

Deputatul USR Radu Miruță consideră că nu este normal ca într-o instituție-cheie în reglementarea comunicațiilor din România, cu un salariu lunar de 12.000 de euro, „politicul certat cu școala să-și numească oameni pe ascuns, veniți de pe o stradă profesională care n-are nicio legătură cu domeniul de activitate din ANCOM”.

„Avem o piață de zeci de miliarde de lei, cu o importanță strategică pentru economia și securitatea țării, pe care nu putem să o lăsăm pe mâna analfabeților funcționali. ANCOM este vitală pentru reglementarea în domeniul comunicațiilor și nu este nici o fabrică de sinecuri și nici un cimitir al elefanților politici pentru protejații sistemului”, declară deputatul USR Radu Miruță, membru în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților.

Inițiativa legislativă USR cerea ca președintele și cei doi vicepreședinți ai Autorității să aibă o experiență de 10 ani în domeniu și 5 ani în funcții de conducere, iar salariații ANCOM să nu aibă funcții de conducere în partide politice, așa cum este și la alte autorități similare din România.

Inițiativa USR a fost respinsă cu 55 de voturi PENTRU raportul de RESPINGERE, 28 de senatori au votat ÎMPOTRIVA raportului de respingere și patru s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.