Senatul adoptă inițiativa USR de înființare a unui registru electronic al monumentelor istorice

Senatul adoptă inițiativa USR de înființare a unui registru electronic al monumentelor istorice

Senatul a adoptat inițiativa legislativă a senatorului USR de Constanța, Remus Negoi, care prevede înființarea unui registru electronic al monumentelor istorice propuse spre a fi clasate, conform modelului listei indicative UNESCO. Informațiile despre denumirea, tipul, adresa și stadiul în care se află cererea privind fiecare monument propus spre a fi clasat ar putea fi accesate rapid.

Multe monumente istorice au fost neglijate și sunt într-o stare avansată de degradare, cu o situație juridică incertă, iar introducerea lor într-un registru electronic al monumentelor istorice ar permite un mai bun control al procesului de clasare.

„În acest moment, nu există o situație centralizată a cererilor de clasare pentru monumentele istorice. Proiectul prevede ca, pe modelul listei indicative UNESCO, acolo unde apar monumentele propuse pentru a deveni parte a patrimoniului mondial UNESCO, să se înființeze un registru electronic al monumentelor istorice propuse spre a fi clasate, sub forma unei Liste indicative a monumentelor istorice”, explică senatorul USR.

Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 109 voturi PENTRU, niciun vot ÎMPOTRIVA și doi senatori s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa legislativă merge acum pentru dezbatere și vot final la Camera Deputaților, for decizional.