PSD și PNL nu vor reducerea hârțogăriei inutile

PSD și PNL nu vor reducerea hârțogăriei inutile

Senatorii PSD și PNL nu vor reducerea hârțogăriei inutile și au votat împotriva inițiativei legislative a deputatului USR Claudiu Năsui privind eliminarea obligativității emiterii bonului fiscal la tranzacțiile plătite cu cardul.

În prezent, comercianții au obligația de a da bon fiscal pentru toate tranzacțiile, inclusiv cele plătite cu cardul, chiar dacă acesta nu este solicitat de cumpărător.

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, spune că tranzacțiile cu cardul sunt 100% verificabile și au loc prin sistemul bancar astfel încât bonul nu face decât să dubleze înregistrările din bazele de date electronice.

Claudiu Năsui: „Este absurd să susții că vrei digitalizare și, în același timp, să ceri bonul tipărit pe hârtie, ca dovadă a tranzacției. Utilizarea cardurilor de debit și credit este un mijloc comun de plată, iar încurajarea extinderii lui contribuie la securitatea tranzacțiilor, la reducerea riscului de furt și la creșterea transparenței în economie. Prin eliminarea necesității emiterii unui bon fiscal, consumatorii și comercianții pot face mai ușor tranzacții la fel de verificabile din punct de vedere fiscal”.

Reducerea birocrației, creșterea gradului de digitalizare a economiei în general și a comerțului în special, asigurarea securității datelor și a confidențialității informațiilor, reducerea consumului de hârtie și protejarea mediului sunt câteva dintre avantajele eliminării obligativității emiterii bonului la tranzacțiile cu cardul.

Împotriva inițiativei de eliminare a obligativității emiterii bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul (și PENTRU raportul de RESPINGERE) au votat 81 de senatori, 21 au votat PENTRU și trei s-au abținut. Senatul este prima cameră sesizată. Inițiativa legislativă merge acum pentru dezbateri și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional.