Proiect USR, avizat pozitiv de CES: STOP dezincriminării abuzurilor comise asupra adolescenților în familii și centre de plasament!

Proiect USR, avizat pozitiv de CES: STOP dezincriminării abuzurilor comise asupra adolescenților în familii și centre de plasament!

Consiliul Economic și Social a avizat pozitiv proiectul USR de completare a Codului penal în sensul incriminării ca viol, în anumite condiții, a actului sexual cu un minor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. USR a formulat propuneri de îmbunătățire a legislației și în iunie 2023, când Parlamentul a votat Legea consimțământului, dar acestea au fost respinse.

Pe 28 iunie 2023, Parlamentul a modificat Codul penal în sensul incriminării ca viol a actului sexual cu un minor cu vârsta până la 16 ani. Practic, s-a reparat atunci o aberație și s-a prevăzut firesc că un copil de 10, 11 sau 12 ani nu poate consimți la un act sexual cu un adult.

Totuși, forma finală rezultată din Parlament nu reglementează complet cazul minorilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Concret, de la 1 ianuarie 2024 vor mai fi incriminate doar raporturile sexuale comise prin constrângere de un major cu un minor între 16 și 18 ani.

De neînțeles de ce majoritatea la guvernare a dezincriminat în iunie actul sexual cu un minor de 16-18 ani comis de adulții cu autoritate asupra lor. PSD și PNL au votat împotriva amendamentului nostru și în comisie și în plen. De atunci, adolescente au rămas însărcinate chiar cu profesorii lor din centrele de plasament și justiția nu va mai avea instrumente să îi pedepsească pe făptuitori dacă nu reparăm asta. Am depus o lege care să oprească dezincriminarea și Parlamentul trebuie să o adopte până la 31 decembrie anul acesta. Societatea civilă, experți, jurnaliști au semnalat problema gravă, dar guvernarea e încă oarbă la abuzurile din centre. Acum, au din nou șansa să susțină copiii nu abuzatorii”, declară deputata USR Oana Țoiu, inițiatoare a proiectului de lege.

Inițiativa USR vine să completeze prevederile actuale în sensul incriminării raporturilor sexuale comise de un major cu un minor între 16 și 18 ani dacă:

a) minorul este membru de familie al majorului;

b) minorul se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului ori dacă acesta din urmă a abuzat de poziția sa recunoscută de încredere sau de autoritate asupra minorului / a abuzat de situația vădit vulnerabilă a minorului (datorată unui handicap psihic sau fizic, unei situații de dependență, unei stări de incapacitate fizică sau psihică);

c) fapta a pus în pericol viața minorului;

d) fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice.

Cunoaștem din presă prea multe cazuri de persoane cu influență (primari, profesori, îngrijitori) care încearcă să profite sexual de minorii de 16-18 ani. Există inclusiv dosare pe rol care pot înceta în lipsa unei modificări legislative urgente. Și cei cu dosare pe rol și viitorii făptuitori vor scăpa de închisoare dacă nu corectăm legea până la sfârșitul anului”, precizează deputatul USR Victor Ilie, co-inițiator al proiectului de lege.

USR a solicitat dezbaterea și adoptarea proiectului de lege în procedură de urgență, dar cererea nu a fost aprobată în Senat. Pe lângă avizul CES, sunt așteptate puncte de vedere de la Consiliul Legislativ, Consiliul Superior al Magistraturii și Guvern.

Cazurile prezentate în presă sunt de-a dreptul oripilante: abuzuri sexuale și minore însărcinate în centre de plasament din Giurgiu, Alba, Brașov și alte județe, agresori fiind angajați ai instituțiilor sau alte persoane cu autoritate. Este de datoria noastră să protejăm așa cum se cuvine tinerele și tinerii vulnerabili”, afirmă deputata USR Monica Berescu, co-inițiatoare a proiectului de lege.