PSD și PNL nu vor ca statul și victimele infracțiunilor să fie despăgubite de condamnați. Proiectul inițiat de deputata USR Oana Murariu, respins în Senat

PSD și PNL nu vor ca statul și victimele infracțiunilor să fie despăgubite de condamnați. Proiectul inițiat de deputata USR Oana Murariu, respins în Senat

Senatorii PSD și PNL au respins proiectul USR privind măsurile asigurătorii care să fie luate asupra averii inculpaților, astfel încât, la finalul procesului penal, prejudiciul cauzat statului și despăgubirile pe care trebuie să le primească victimele infracțiunilor să nu rămâne simple cifre pe hârtie.

La începutul lunii iunie 2023, deputata USR Oana Murariu a depus un proiect de modificare și completare a Codului de procedură penală astfel încât statul și victimele să recupereze mai ușor despăgubirile de la infractorii condamnați. Proiectul, inițiat în urma discuțiilor cu reprezentanți ai sistemului judiciar, se bazează pe faptul că, de prea multe ori în procesele penale, daunele stabilite pentru părți după condamnarea infractorilor, inclusiv prejudiciul cauzat statului și care trebuie să fie acoperit, rămân doar cifre pe hârtie, pentru că toate activele și capitalurile sunt înstrăinate înainte de decizia instanței.

Ideea proiectului a venit la o conferință pe tema combaterii traficului de persoane. Eram toți nemulțumiți că toate procedurile se axează pe învinuiți și inculpați, iar despre protecția persoanelor vătămate vorbesc mulți, dar se face prea puțin. Aceasta în condițiile în care victimele traficului de persoane se confruntă, adeseori, cu situația de a nu primi în final daunele morale stabilite în justiție. Miercuri, fix în Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, PSD și PNL au dat un vot negativ, în plenul Senatului, pentru drepturile persoanelor traficate. Nu se putea da un semnal politic mai prost pentru persoanele traficate decât acest vot, mai ales că România este o țară sursă importantă pe harta sclaviei moderne și a traficului de persoane”, declară deputata USR Oana Murariu.

Proiectul de modificare a Codului de procedură penală acordă victimelor infracțiunilor posibilitatea să conteste refuzul organului judiciar de a lua măsuri asigurătorii în procesul penal. Actualul Cod nu prevede o cale de atac pentru ordonanța procurorului sau pentru încheierea judecătorului de cameră preliminară ori a instanței prin care este respinsă cererea părții civile de a se lua o măsură asigurătorie.

Totodată, proiectul propune modificarea normelor procedurale astfel încât judecata asupra luării măsurii asigurătorii să aibă loc cu promptitudine.

După votul de respingere din Senat, proiectul intră în dezbaterea Camerei Deputaților.