USR: Senatorii PSD-PNL vor să saboteze din nou alegerile din diaspora

Coaliția PSD-PNL că vrea să saboteze din nou votul românilor din diaspora la alegerile din 2024.

Senatul a respins, luni, o inițiativă USR care îmbunătățea procesul alegerilor din străinătate prin desfășurarea votului pe durata a două zile și introducerea votului prin corespondență. Inițiativa mai prevedea deschiderea unor secții de votare suplimentare la solicitarea comunităților și extinderea perioadei de votare după închiderea secțiilor, dacă la coadă încă se mai află persoane.

„Prin această inițiativă, românii din Diaspora ar fi putut vota mai ușor, dar partidele vechi aleg să-și bată joc de românii care muncesc în străinătate. Nu sunt de acord cu votul prin corespondență, nu sunt de acord cu deschiderea unor secții de votare suplimentare, măsuri de bun-simț care s-au aplicat deja, inclusiv la noi, pentru alte alegeri”, a declarat deputatul USR Iulian Lorincz, inițiator al legii.

Radu Mihail, liderul grupului USR, a criticat ipocrizia coaliției PSD-PNL care îl trimite pe președintele AEP, Toni Greblă, să spună la Bruxelles că s-au luat măsuri pentru ca alegerile din 2024 să se desfășoare fără cozi și fără incidente, dar votează împotriva inițiativelor USR menite să îmbunătățească procesul de vot în diaspora.

„Toni Greblă s-a dus la Bruxelles și a spus că «în instrumentele informatice utilizate în procesele electorale din țara noastră au fost implementate ample măsuri de garantare a rezilienței și siguranței, nefiind sesizate incidente de integritate sau securitate cu privire la acestea», doar că, acasă, PSD și PNL acționează exact pe dos. Nu e nimic nou în limbajul dublu al PSD, de la Iliescu și Năstase și până la Dragnea și Ciolacu noii comuniști au făcut totul pentru a împiedica românii din străinătate să voteze”, a spus senatorul USR Radu Mihail și inițiator al legii.

Inițiativa legislativă USR a primit 35 de voturi pentru, 59 de senatori (PNL, PSD și UDMR) au votat ÎMPOTRIVĂ și un senator s-a abținut. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional.