Oana Țoiu: România trebuia să aibă gata 150 de centre pentru copii, cu bani din PNRR

Oana Țoiu: România trebuia să aibă gata 150 de centre pentru copii, cu bani din PNRR

PSD și PNL au avut la dispoziție 50 de milioane de euro din PNRR ca până de Crăciun, anul acesta, să dea în folosință 150 de centre pentru copii, cu servicii integrate de sănătate, sociale și educaționale. Nu doar că nu au terminat nici măcar unul, dar nici nu le-au început.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat triumfător acum câteva zile, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, că abia a semnat 22 de contracte cu primăriile, deci nici măcar o primă cărămidă nu va fi pusă pe pământ anul acesta.

„Marcel Ciolacu nu a dat nicio explicație pentru celelalte 130 de proiecte depuse și blocate, exact acolo unde copiii vulnerabili nu au familii care le pot oferi tot sprijinul necesar pentru a avea un viitor bun acasă. Deschiderea centrelor anul acesta, așa cum era planificat în PNRR, ar fi ajutat mii de copii, în condițiile în care la fiecare cinci copii unul trăiește în condiții materiale precare, iar în mediul rural 5% dintre copiii săraci se culcă flămânzi și doar 8 din 100 ajung să termine o facultate. Deși au banii nefolosiți din PNRR în conturile României, coaliția PSD-PNL i-a lăsat pe cei mai mici și vulnerabili fără sprijinul dedicat lor”, spune deputata USR Oana Țoiu.

USR le cere premierului Marcel Ciolacu, ministrului Familiei, Natalia Intotero, și ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, publicarea criteriilor în baza cărora au selectat doar 22 de primării, deși aveau bani pentru 150 de proiecte. În plus, USR cere urgentarea proiectelor de investiții în infrastructura pentru copii și familii.