Direcția din ANAF, condusă de pesedistul Ionuț Mișa, doar mimează lupta cu evaziunea

Direcția din ANAF, condusă de pesedistul Ionuț Mișa, doar mimează lupta cu evaziunea

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC), care funcționează în cadrul ANAF, este total ineficientă și doar mimează lupta cu evaziunea fiscală, atrage atenția Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

DGAMC s-a lăudat în 2021 cu recuperarea a doar 121,85 milioane de lei din evaziune fiscală, în timp ce a refuzat să recupereze un prejudiciu de peste 100 de milioane de euro, dintr-un „posibil circuit de evaziune, cu implicații majore asupra economiei bugetare”, stabilit într-un raport recent al Curții de Conturi.

„Soluția e simplă – trebuie reformat sistemul care consumă resurse degeaba și mai trebuie digitalizată ANAF, reformă pe care USR a introdus-o în PNRR cu tot cu finanțare. PSD și PNL însă o tot amână pentru că n-au niciun interes să înlocuiască actualul sistem vechi din secolul trecut. În schimb îi auziți foarte des pe politicienii de la aceste două partide sau pe comentatorii de la posturile tv plătite din bani publici, cu justificarea că «nu se vrea, dom’le»”, spune coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Cristian Ghinea atrage atenția că, în ultimii 2 ani, în România a existat o evaziune fiscală de 48 miliarde de euro, la care se vor adăuga în 2023 încă 25-30 miliarde de euro. Deficitul bugetar al României, 100 de miliarde de lei doar în 2023, ar putea fi deci acoperit dacă statul ar recupera măcar jumătate din banii pierduți prin evaziune fiscală și ar exista astfel bani și pentru creșterile de pensii anunțate. Reformele necesare la ANAF și la DGAMC sunt blocate însă de Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, și de Ionuț Mișa, directorul DGAMC.

„Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, în loc să pună în aplicare soluția simplă și corectă, vine cu o aberație, deconspirându-și încă o dată limitele gândirii de popă securist: «Românii care denunţă evazioniştii ar putea primi o parte din valoarea fraudei». Altcineva cu nume și prenume care nu vrea, e Ionuț Mișa, directorul general al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Pesedistul pus de Dragnea ministru de Finanțe pentru 7 luni în Guvernul condus de Mihai Tudose și pe care tot Dragnea l-a schimbat într-un acces de sinceritate acuzându-l că e pe mână cu serviciile. Ulterior Mișa a fost numit șeful ANAF de Teodorovici, pus ministru de Finanțe în Guvernul condus de Viorica Dăncilă” a mai spus Cristian Ghinea.

Mai multe detalii pe:
https://oprimjaful.ro/2023/11/22/cea-mai-mare-evaziune-fiscala-din-ue-48-miliarde-de-euro-in-doi-ani-pe-care-bolos-propune-s-o-rezolve-prin-delatiune/