Centrele de inovare digitală vor fi încadrate în categoria incubatoarelor de afaceri și, implicit, vor beneficia de facilități din partea autorităților publice, potrivit unui proiect USR de lege adoptat azi de Parlament.
Prin proiectul inițiat de deputații USR Monica Berescu, Oana Țoiu și Viorel Băltărețu, centrele de inovare digitală vor beneficia de facilitățile acordate incubatoarelor de afaceri, precum scutiri de la plata impozitului pe teren și clădiri și de la plata oricăror taxe datorate pentru eliberarea diferitelor certificate și autorizații.
„Centrele de inovare digitală – Digital Inovation Hub (DIH) – au devenit veritabile catalizatoare tocmai pentru că implică trei factori: comunitatea locală, universitățile și mediul de afaceri. Ne dorim să creștem comunitățile locale de business și, odată cu introducerea în legea incubatoarelor de afaceri, aducem mai aproape de antreprenorii locali mediul universitar și de cercetare. Doar așa putem contribui la evoluția economiei și a domeniului tech astfel încât România să devină hub-ul acela regional, pe domeniul tech și IT, pe care ni-l dorim cu toții”, declară deputata USR Monica Berescu, vicepreședintă a Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților.
„Stiloul lui Petrache Poenaru a fost brevetat de fapt în Franța, «Condei portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală», însă din 1827 până astăzi a trecut suficient timp, este cazul să adaptăm legea ca inovațiile românilor să fie protejate și nu împiedicate de birocrație. Vom avea locuri de muncă bine plătite în România în măsura în care companiile cresc cu tehnologia. Legea votată astăzi le va da acestor comunități de inovație cadrul legal să continue și facilitățile fiscale ale incubatoarelor de afaceri, acolo unde orașele înțeleg că competitivitatea lor depinde și de mediul antreprenorial”, precizează deputata USR Oana Țoiu.
Sectorul IT din România are un potențial de dezvoltare enorm, însumând deja peste 8% din PIB. Odată promulgată și intrată în vigoare legea USR vor fi stimulate înființarea și finanțarea centrelor de inovare digitală, ceea ce se traduce în crearea de noi locuri de muncă, diversificarea economiei și dezvoltarea mediului antreprenorial, implicit dezvoltarea comunităților locale.
„Vin din Cluj și Clujul m-a învățat cât e de important în economie mediul antreprenorial și de tip start-up. Așa a crescut Clujul, așa pot să crească și alte orașe românești. Această lege e importantă nu doar în crearea de locuri de muncă bine plătite, care să-i țină în țară pe profesioniștii români. Benefică este și trecerea dinspre outsourcing spre inovație 𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑖𝑛 𝑅𝑜𝑚𝑎𝑛𝑖𝑎. Exportăm tehnologie, dar «creierele» rămân în țară!”, declară deputatul USR Viorel Băltărețu.
Deputaţii USR Monica Berescu, Oana Țoiu şi Viorel Băltăreţu au depus în 2022 un set de propuneri legislative ce au ca obiectiv sprijinirea microîntreprinderilor, fondatorilor de start-up-uri şi a IMM-urilor aflate în căutare de capital. Legea Centrelor de Inovare Digitală este primul proiect din acest pachet care a fost adoptat în Parlamentul României.