USR: Guvernul Ciolacu pregătește noi taxe pentru români, dar dă bani în plus academiei de carton AOSR

USR: Guvernul Ciolacu pregătește noi taxe pentru români, dar dă bani în plus academiei de carton AOSR

Din Fondul de rezervă bugetară, bugetul paralel pe care și l-a creat pentru a-l împărți discreționar, Marcel Ciolacu dă astăzi aproape 1 milion de lei Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR), academie de carton gândită exclusiv pentru a rotunji conturile sinecuriștilor și pe care USR a încercat sa o desființeze.

În timp ce mai taie din banii promiși profesorilor din preuniversitar și după ce-a lăsat fără bani instituțiile de cultură, Ciolacu mai toarnă 200.000 de euro din rezerva bugetară în fantomatica Academie a Oamenilor de Știință. Din care 90% se duc pentru nici mai mult, nici mai puțin decât indemnizațiile «academicienilor». Mă aștept să aud că ÎPS Teodosie (membru AOSR) a fost forțat să recurgă la traficul de influență din cauză că nu-și primise la timp indemnizația de la AOSR și tremura de frig în casă”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

USR a încercat de mai multe ori să oprească risipa de bani de la bugetul de stat către această sursă de sinecuri.

Milioane de români se întreabă dacă vor avea ce pune pe masă de Crăciun, pentru că toate s-au scumpit și de la 1 ianuarie îi așteaptă noi taxe. Iar Marcel Ciolacu, în loc să ajute acești oameni, dă aproape 1 milion de lei către o academie de carton, fără folos pentru societate. Această uzină de sinecuri de lux a PSD plătește indemnizații unor persoane ca Arhiepiscopul Teodosie, cercetat penal pentru cumpărare de influență, Ecaterina Andronescu, Ion Iliescu sau Teodor Meleșcanu”, precizează deputata USR Denisa Neagu.

La inițiativa lui Iulian Bulai, USR a depus proiect pentru decuplarea AOSR de la bugetul de stat, respins însă de majoritatea PSD-PNL în martie 2022. Dacă PSD ar fi votat proiectul USR, Marcel Ciolacu nu ar fi trebuit acum să îngroape cultura și educația ca să hrănească sinecurile impostorilor.

USR a încercat și desființarea AOSR, printr-un proiect de lege inițiat de parlamentarii Denisa Neagu și Cristi Berea, proiect respins, de asemenea, de majoritatea PSD-PNL.

Nu vom renunța și vom depune amendamente și anul acesta la legea bugetului de stat pe 2024 pentru a reduce finanțarea ASOR. Banii trebuie să meargă către cercetătorii adevărați, nu către politicieni care își umplu buzunarele din banii publici.

După cum a arătat USR în campania „Oprim jaful”, din banii tocați de AOSR s-ar putea asigura peste 660.000 de mese calde la școală copiilor.