Marcel Ciolacu și-a dat liber să umble la taxe și impozite în ianuarie 2024

USR a propus ca, pe timpul vacanței parlamentare, Guvernul PSD-PNL să nu poată modifica prin ordonanță Codul fiscal, ca să nu le facă românilor surprize neplăcute legate de taxe și impozite. Majoritatea patronată de Klaus Iohannis a respins, însă, amendamentele USR la legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe.

USR nu a votat legea de abilitare a Guvernului pentru că această coaliție PSD-PNL ne-a arătat că, sub protecția legii de abilitare, face toate mârșăviile: au supraimpozitat munca part-time în 2022, au micșorat pragurile la microîntreprinderi, au crescut impozitele și au modificat Codul fiscal de azi pe mâine. Vara ca hoții, deși PSD și PNL au majoritate parlamentară și ar fi putut face dezbateri civilizate, inclusiv cu partenerii sociali. PSD și PNL preferă însă ca, sub protecția acestei legi, să calce în picioare Codul fiscal și să stea cu mâinile până la cot în buzunarele românilor care muncesc cinstit”, declară Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților și purtătorul de cuvânt al USR.

La proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe pe durata vacanței parlamentare, USR a formulat mai multe amendamente de limitare a domeniilor în care Cabinetul Ciolacu să poată adopta acte normative cu aplicare imediată.

Concret, USR a propus să nu poată fi adoptate ordonanțe de modificare a Codului fiscal și Codului de procedură fiscală, în condițiile în care sistemul de taxare a fost recent modificat și, pentru respectarea principiului previzibilității, nu se justifică modificarea prin ordonanță în cursul lunii ianuarie, lună de vacanță parlamentară.

Românii au avut suficiente taxe majorate în ultima vreme, USR a susținut că nu este nevoie de noi taxe, stabilite din pixul lui Marcel Ciolacu. Deși au majoritate în Parlament, PSD și PNL guvernează țara prin ordonanțe: 229 de ordonanțe simple sau de urgență în 2022, 152 de ordonanțe până acum în 2023. Sute de decizii cu aplicare imediată, prin care Parlamentul și orice urmă de dezbatere sunt ocolite”, precizează deputatul USR Victor Ilie.

De asemenea, USR a propus să nu poată fi modificată OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, date fiind importanța domeniului și faptul că Parlamentul a adoptat recent o lege în acest sens. Toate amendamentele USR au fost, însă, respinse, iar legea pleacă la promulgare.