Claudiu Năsui: Statul român nu elimină inechitățile în cazul indemnizațiilor pentru urmașii revoluționarilor

Deputatul USR Claudiu Năsui trage un semnal de alarmă în privința inechităților existente în cazul indemnizațiilor primite de copiii urmași ai revoluționarilor, afectate de mai multe plafonări, care au dus la un haos legislativ total.

Copiii urmași ai revoluționarilor ar trebui să primească o indemnizație egală de 2.020 de lei conform Ministerului Muncii și Protecției Sociale, dar în prezent sunt acordate sume foarte diferite, unele de doar 900 de lei, în timp ce altele pot ajunge la 3.000 de lei, a atras atenția deputatul USR, în cadrul discuțiilor din comisiile parlamentare despre bugetul pe 2024 al Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist. În același timp, torționarii securiști primesc pensii speciale de 8.000 de lei pe lună.

„Copiii urmași ai revoluționarilor au în plată o indemnizație reparatorie și de recunoștință care din păcate a fost «neglijată» peste 10 ani de zile. O serie de «plafonări» defectuoase a condus la un haos legislativ pe care nici instanțele nu mai reușesc să îl dezlege. Ne aflăm în situația în care persoane aparținând aceleiași categorii de beneficiari au drepturi în cuantumuri diferite, începând cu 918 lei și până la aproape 3.000 lei. În teorie, toți ar trebui să beneficieze de aceeași sumă, 2.020 de lei, în practică mulți au de 2 ori mai puțin. Guvernul cunoaște acest lucru, dar nu a făcut nimic, ba chiar perpetuează nedreptatea anul acesta printr-o indexare procentuală de 13,8%: cei cu suma scăzută primesc puțin, aproximativ 100 de lei, cei cu suma mare primesc mult mai mult, peste 400 de lei”, declară deputatul USR.

Claudiu Năsui pregătește un proiect de lege care să acorde în 2024 tuturor urmașilor revoluționarilor același cuantum cuvenit, egal, și să elimine inechitățile și neclaritățile existente în cazul acordării acestor indemnizații.

USR a depus de asemenea, la sfârșitul anului trecut, o lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale lucrătorilor Securității care au făcut poliție politică, încălcând astfel drepturile omului.

Legea USR elimină pensiile speciale în cazul foștilor securiști pentru care există o hotărâre judecătorească definitivă pe tema suprimării și încălcării drepturilor omului și suspendă dreptul la pensie specială pentru foștii securiști trimiși de CNSAS în instanță pentru că au încălcat drepturile omului.