USR: PSD și PNL îi protejează pe marii evazioniști și atacă business-urile mici

USR: PSD și PNL îi protejează pe marii evazioniști și atacă business-urile mici

Prin legea Ciucă-Ciolacu de așa-zisă combatere a evaziunii fiscale, PSD și PNL îi protejează pe marii evazioniști și fac și mai complicată viața celor care au business-uri mici. Practic, creează tot felul de obligații neclare care pot duce la așa-zise infracțiuni din partea celor care fac business cinstit. Mai mult, se bazează pe puterea minții ca să decidă dacă un om care face business în România e sau nu evazionist. USR nu a girat, prin vot, legea PSD-PNL prin care sunt salvați de răspundere penală marii evazioniști din România.

PSD și PNL au dovedit, din nou, că sunt coaliția vorbelor, nu a faptelor. Susțin că vor să lupte cu evaziunea fiscală, dar scad pedepsele pentru marea evaziune fiscală. Mai mult, dacă acești oameni sunt prinși, pot plăti prejudiciul plus 15% și scapă de tot de răspunderea penală. Dacă un om are cinci firme și face evaziune cu toate, când este prins la una din firme va plăti cu mare bucurie 15% în plus ca să scape de răspundere penală. Dincolo de vorbe, PSD și PNL vor doar să mai adune niște firimituri la buget, dar îi protejează pe marii evazioniști”, declară deputatul USR Victor Ilie.

Prin legea Ciucă-Ciolacu, așa cum a fost ea votată de majoritatea PSD-PNL, scad pedepsele pentru cei care produc prin evaziune fiscală prejudicii mai mari de 100.000 de euro.

În schimb, apare o nouă infracțiune, pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani: „prezentarea de declarații corecte, declarații electronice corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA”.

Cum pot fi declarațiile și corecte și de natură să mascheze fraudulos neplata? Ca să nu mai spun de infracțiunea nou introdusă de tentativă la omisiune. Cum vor intra procurorii în mintea contribuabililor și vor ști când vor aceștia să nu declare ceva? Cu toate modificările făcute peste noapte la Codul fiscal, PSD și PNL au creat un iad legislativ, un iad contabil. Dacă mai adaugă și infracțiuni neclare doar înrăutățesc situația, încurajează arbitrariul. Totul în timp ce îi protejează pe mari evazioniști, pe hoți”, adaugă deputatul Victor Ilie.

Deputații USR au cerut retrimiterea la comisie a proiectului Ciucă-Ciolacu, în condițiile în care votul de astăzi încălca mai multe prevederi din Regulamentul Camerei. PSD și PNL au refuzat, adoptând inițiativa pe repede-înainte și în Camera Deputaților, la mai puțin de 24 de ore după votul din Senat.

Legea votată azi de PSD și PNL ar fi trebuit să se numească «lege pentru protecția marilor evazioniști și împotriva mediului de afaceri cinstit». E o minciună sfruntată că ei combat evaziunea fiscală. Îi ajută, de fapt, pe marii evazioniști. De la 100.000 de euro până la 1 milion de euro, pui prejudiciul în buzunar și, dacă vine organul de control, plătești și gata, scapi fără măcar un leu amendă penală. Au mai și susținut cei de la PNL, de la tribună, că trei din patru oameni de afaceri sunt evazioniști fiscali în România. Asta este concepția PNL și PSD. Apoi, se pun cu ghioaga pe oamenii care muncesc, pe micii întreprinzători, în timp ce șefii PSD și PNL falsifică bugetul țării, vin cu tot felul de invenții fără bază reală”, precizează deputatul USR Stelian Ion.