Claudiu Năsui a mai câștigat un proces de transparență: șeful unui „institut de cercetare” încasează 54.000 de lei de Crăciun

Claudiu Năsui a mai câștigat un proces de transparență: șeful unui „institut de cercetare” încasează 54.000 de lei de Crăciun

După doi ani de proces, deputatul USR Claudiu Năsui a câștigat lupta în instanță cu încă un institut de „cercetare-dezvoltare” de stat care a secretizat salariile angajaților. Din datele furnizate ca urmare a deciziei judecătorilor a reieșit că directorul a încasat în luna decembrie 2021 nu mai puțin de 54.000 de lei.

La salariul de 17.000 lei, șeful Institutului național de cercetare–dezvoltare pentru securitatea minieră și protecție antiexplozivă ia spor de vechime (4.250 lei), spor de conducere (2.550 lei), spor de doctorat (2.550 lei), indemnizație de consiliu (3.400 lei), diurnă, tichete de masă și tichete cadou. În total, ajunge la 30.000 lei/lună. La acestea se adaugă, fiind luna decembrie, o primă de Crăciun de 24.000 lei. Deci, în final, directorul încasează 54.000 lei/lună.

Iar prima din decembrie nu este singulară. În luna noiembrie mai este o sărbătoare: „ziua cercetătorului”. Aceasta aduce o primă de 25.000 lei, astfel că suma totală primită în noiembrie de director ajunge la 55.000 lei. Apoi, de Paște vine un „fond cointeresare” de încă 55.000 lei și directorul ajunge la un salariu de 85.000 lei/lună.

Cu fiecare proces câștigat mai descoperim o nouă sărbătoare la stat, secretă, dar remunerată foarte bine. Și, atenție, nu e nici măcar singurul institut de «cercetare-dezvoltare» de stat. Statul român are vreo 50 de astfel de institute. Majoritatea se comportă fix la fel. Și trebuie să te judeci cu ei ca să-ți dea informații care sunt de interes public. Legea e clară, dar ei pur și simplu nu o aplică. Își secretizează veniturile din bani publici și speră să nu își bată nimeni capul cu un proces cu ei. Eu am ales să-i dau în judecată. De data asta a durat doi ani, dar am reușit. Și după cum vedem, aveau ce secretiza”, precizează Claudiu Năsui.

Deputatul USR atenționează și asupra faptului că respectivul director nu și-a depus nicio declarație de avere în ultimii șapte ani și nimeni de la Agenția Națională de Integritate nu l-a deranjat cu vreo întrebare. Ultima declarație de avere pe care a depus-o este din anul 2016, când a candidat la consiliul județean din partea… PSD.