Primarul Dominic Fritz oferă burse de 1 milion de euro pentru a atrage artiști la Timișoara

Primarul Dominic Fritz oferă burse de 1 milion de euro pentru a atrage artiști la Timișoara

Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii s-a încheiat, dar investițiile Primăriei Timișoara în cultură continuă. Primarul USR Dominic Fritz anunță noi proiecte culturale pentru 2024, care vor duce mai departe moștenirea culturală a acestui an.

„Din 2024, oferim 1 milion de euro pentru burse și rezidențe pentru a atrage la Timișoara creativi din toate domeniile. Prin asta punem bazele unei dezvoltări prospere a Timișoarei și în viitor. Lansăm de asemenea, la începutul anului viitor, un concurs internațional de arhitectură pentru o nouă sală de concerte în Piața 700. Nu avem încă o sală de concerte adecvată. Filarmonica este de fapt un fost cinematograf, nu neapărat o sală potrivită pentru a găzdui concerte de înaltă anvergură”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a alocat în 2023 aproximativ 145 de milioane lei pentru cultură, fiind finanțate peste 260 de proiecte culturale și burse de creație. A fost implementat un model de avangardă în domeniul finanțărilor culturale, prin acordarea de burse de creație, rezidențe, granturi pentru mobilități și schimburi de experiență, precum și prin selectarea proiectelor de către jurii de profesioniști. Acest model a făcut posibile evenimentele de calitate din cadrul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, care au atras peste 1,3 milioane de participanți.

350 de milioane lei au fost investiți, de asemenea, în modernizarea mai multor obiective de infrastructură culturală, 5 fiind deja finalizate: Cinema Victoria, Cinema Timiș, Galeriile Bastion, Centrul educațional și cultural Kuncz, MX – zona nord. Alte 5 mari proiecte vor fi finalizate anul viitor: Cinema Dacia, Cinema Studio, Centrul Freidorf, Centrul Multicultural Mărășești, Turnul de Apă Iosefin.