Oana Țoiu: În loc să pună taxă pe boală și pe lăuzie, Guvernul PSD-PNL ar trebui să-i sancționeze pe cei care fraudează sistemul concediilor medicale

Oana Țoiu: În loc să pună taxă pe boală și pe lăuzie, Guvernul PSD-PNL ar trebui să-i sancționeze pe cei care fraudează sistemul concediilor medicale

USR cere Guvernului PSD-PNL să nu ia din banii românilor bolnavi și ai mamelor care de abia au născut. Aceste categorii nu trebuie să fie pedepsite doar pentru că statul este incapabil să-i sancționeze pe acei funcționari din instituțiile publice supuse așa-zisului proces de reorganizare și de reducere de cheltuieli care abuzează de concediile medicale, după cum susține ministrul Marcel Boloș.

USR a avertizat, înainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanței trenuleț” de către Guvernul Ciolacu, asupra faptului că bolnavii în concediu medical și mamele în concediu de lăuzie vor încasa mai puțini bani de la 1 ianuarie 2024, ca urmare a introducerii obligației de a plăti CASS (10%) pentru indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Ministrul Marcel Boloș a negat atunci, susținând că nu vor fi afectate tinerele mame. Ca orice minciună PSD-PNL, și aceasta s-a dovedit, însă, a avea picioare scurte.

Minciunile la televizor nu cumpără scutece, nici medicamente. În luna ianuarie se vor naște aproximativ 13.000 de copii și ministrul Boloș va trebui să explice mamelor de ce primesc cu 10% mai puțini bani ca urmare a taxei noi pe boală introduse. Invocarea concediilor medicale nejustificate drept argument pentru introducerea măsurii este absurdă. În cazul nașterii, nu e ceva ce poți falsifica. Iar în cazul concediilor medicale obișnuite, statul ar trebui să îi pedepsească pe cei care fraudează sistemul, nu să-i taxeze suplimentar pe cei bolnavi chiar din banii pe care îi primesc din contribuția muncii lor”, declară deputata USR Oana Țoiu.

O mamă care lua înainte, de exemplu, 5.000 de lei rămâne acum cu 4.500 de lei, după ce Guvernul Ciolacu a găsit „marea” sursă de risipă și a suprataxat-o prin „ordonanța trenuleț”.

Noua taxă pe boală și lăuzie introdusă de PNL, cu girul PSD, este la fel de aberantă ca suprataxarea contractelor part-time, parafată sub semnătura lui Nicolae Ciucă, măsură în urma căreia românii care muncesc 2 ore pe zi au fost obligați să plătească ca și cum ar primi bani pentru 8 ore pe zi.