Cristina Prună: Ministrul Energiei să prezinte urgent un calendar al dereglementării prețurilor

Cristina Prună: Ministrul Energiei să prezinte urgent un calendar al dereglementării prețurilor

USR solicită ministrului Energiei să prezinte de urgență un calendar de dereglementare a plafonării prețurilor la energie. Nimic nu mai justifică menținerea actualei scheme păguboase pentru oameni și pentru bugetul de stat deopotrivă.

”După luni de zile, a văzut și ministrul Burduja prețurile mari pe care le plătesc în mod artificial românii la energie. Am cerut guvernului renunțarea treptată la actuala schemă de compensare/plafonare. Nu s-a întâmplat nimic. În consecință, sunt risipite în continuare cu nonșalanță sume importante de la bugetul de stat. Am ajuns să plătim cele mai mari prețuri la energie din Europa și tot acumulăm noi datorii către furnizori”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Datoriile statului la furnizorii de energie și gaze au ajuns până în prezent la 4 miliarde de lei. Dar ele vor exploda în condițiile în care actuala schemă de plafonare/compensare prevăzută de OUG 27/2002 are termen de aplicare până în martie 2025.

“Prețurile la care se tranzacționează energia pe bursa românească pentru anul acesta au scazut mult sub prețul reglementat de 450 lei/MWh. Ministerul Energiei bagă mâna în buzunarul contribuabililor pentru a plăti către furnizori compensări care nu mai au nicio justificare, în timp ce producătorii de stat primesc un preț mai mare în mod artificial. Schema de compensare este doar în beneficiul băieților deștepți. Lansez un nou apel la ministrul Energiei să lucreze cu ANRE pentru a stabili un calendar clar, cu termene și pași concreți, de dereglementare a prețurilor la energie. Este important ca această schemă să fie eliminată treptat, astfel încât piața și consumatorii să nu fie aruncați într-un nou haos. Este necesar ca oamenii să aibă timp să își selecteze din timp furnizorul cu cea mai bună ofertă”, adaugă deputata USR Cristina Prună.