Deputatul USR Claudiu Năsui a redepus, în Parlament, proiectul de lege privind deconspirarea rudelor lucrătorilor fostei Securități care ocupă demnități sau funcții publice, prin crearea și publicarea, pe pagina de internet a CNSAS, a unui registru al lucrătorilor fostei Securități și al rudelor lor din politică.
„Redepun proiectul privind registrul securiștilor și descendenții lor ajunși în funcții cheie în stat pentru că o astfel de lege ar arăta adevărul despre clasa politică. Este un adevăr care deranjează. Aici nu e vorba numai despre securiști. E vorba despre aflarea adevărului măcar la aproape 34 de ani de la Revoluție. Foștii călăi ai românilor au rămas după Revoluție la putere și azi împânzesc clasa politică. Nu trebuie să uităm niciodată teroarea pe care fosta Securitate a impus-o asupra noastră, nu trebuie să uităm atrocitățile comise pentru a menține Republica Socialistă România. Proiectul redepus ne permite să vedem cu toții, dincolo de orice dubiu cine sunt copiii securiștilor din politică”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.
Proiectul de lege completează OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, stabilind că orice cetățean român, precum și presa, partidele politice, ONG-urile și instituțiile publice au dreptul să știe dacă rudele până la gradul al III-lea ale politicienilor (președintele României, parlamentari și europarlamentari, membrii Guvernului, Avocatul Poporului și primarii) au sau nu legătură cu fosta Securitate.
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității va publica, pe pagina proprie de internet, un registru al tuturor lucrătorilor Securității, registru care să permită interogarea după nume și, dacă este cazul, după alte criterii, precum funcția sau demnitatea ocupată, respectiv legătura de rudenie.
Proiecte similare au fost depuse de deputatul USR Claudiu Năsui în 2021, martie 2022, respectiv în octombrie 2022. La prima depunere a proiectului, inclusiv domnul Ciolacu a declarat că PSD îl va susține. Dar această susținere nu s-a concretizat la vot. Proiectele au fost respinse și prin votul PSD și prin votul PNL.
„E a patra oară când depunem acest proiect și îl vom depune de câte ori va fi nevoie. Declarativ, toate partidele s-au bătut cu pumnul în piept că susțin proiectul, în frunte cu domnul Ciolacu. La vot firește că au făcut fix invers și l-au respins. Motivul este simplu: și-au amintit în fața cui răspund ei, de fapt, nu în fața românilor, ci în fața acelorași securiști care s-au înfipt la controlul statului încă din 1990”, declară deputatul USR Claudiu Năsui.
Deloc întâmplător, aceeași majoritate PSD-PNL ține blocat în sertarele Parlamentului un alt proiect USR care îi vizează pe lucrătorii fostei Securități. Este vorba de proiectul inițiat de Cătălin Drulă, președintele USR, pentru eliminarea pensiilor speciale ale foștilor ofițeri de Securitate și de Miliție, care au primit din partea instanțelor hotărâre judecătorească definitivă că au fost „lucrători ai Securității” și care au desfășurat activități prin care au suprimat sau au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, în scopul susținerii puterii comuniste.