USR: PSD construiește spitale pe hârtie, iar Ciolacu minte fără nicio apăsare

USR: PSD construiește spitale pe hârtie, iar Ciolacu minte fără nicio apăsare

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a mințit astăzi, cu o ușurință incredibilă, o țară întreagă că ar începe să se construiască de la zero mai multe spitale regionale. În fapt, la această oră, nu există niciun contract de execuție. Practic, nicio cupă de excavator nu intră în pământ să înceapă vreun spital regional de la zero la Craiova, Iași sau Cluj-Napoca. Astăzi, au fost semnate doar niște contracte preliminare de curățare teren, împrejmuiri, adică 1% din valoarea spitalelor. Din 1,5 miliarde de euro, bani pentru spitalele regionale din Cluj-Napoca și Iași, astăzi s-au semnat contracte pentru organizările de șantiere, în valoare de 5 milioane de euro la Iași și 10 milioane de euro la Cluj-Napoca.

„Saga spitalelor regionale continuă: s-a mai mișcat o hârtie în muntele de birocrație și neputință. Azi, de la nivel de premier, se anunță semnarea contractului de împrejmuire și curățare a terenului. Aici am ajuns. Să facem ceremonii pentru contractul de organizare de șantier. După 15 ani de promisiuni și machete și cuvinte goale, Ciolacu ne anunță că în sfârșit se ridică un gard și se nivelează terenul. După ce Rafila spusese că încep ba în septembrie, ba în noiembrie 2023 și după ce ponderea fondurilor europene nerambursabile a ajuns de la 50% la doar 20% din costul total, astăzi ni se prezintă totul ca o victorie. Am ajuns să ni se ceară să aplaudăm eșecurile acestor politicieni ipocriți”, spune deputatul USR Adrian Wiener, de profesie medic.

În cei 16 ani din 34 în care a avut miniștri ai Sănătății, PSD ne-a umplut de poze cu spitale noi. Miniștrii PSD sunt campioni la dosare penale sau sunt leneși patologic ca Alexandru Rafila. Trei miniștri ai Sănătății PSD – Bănicioiu, Bodog și Pintea – sunt trimiși în judecată pentru fapte de corupție, iar ministrul PSD în funcție, Alexandru Rafila, nu doar că nu a construit niciun spital de la zero, ci a renunțat în mod criminal la 740 de milioane de euro pentru care s-au luptat miniștrii USR să-i câștige prin PNRR tocmai pentru construirea de spitale noi.

„Am asistat, astăzi, la un festival de minciuni pesediste marca Ciolacu-Rafila, minciuni care revoltă de 34 de ani cetățenii din România care merg în aceleași spitale insalubre, prost finanțate și conduse în cea mai mare parte de politruci puși de Partidul Unic PSD-PNL să le jefuiască. Pentru două din trei spitale, PSD nu a fost în stare să dea drumul la licitațiile de execuție, iar la Iași abia în aprilie se depun ofertele la licitație, deci mai durează”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Ciolacu și Rafila au renunțat la acești bani și la spitalele noi pe care le puteam construi de exemplu la Brașov, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Copii Monobloc de la Cluj sau Centrul de Transplant Multi-Organ sau la Maternitatea din Arad. Realitatea este că PSD a distrus sistemul sanitar în ultimii 34 de ani, nu a construit nimic.