Cristian Ghinea: Statul securist și militarizat al lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu își dă o nouă derogare. Spitalele militare, exceptate de la achiziții transparente

Cristian Ghinea: Statul securist și militarizat al lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu își dă o nouă derogare. Spitalele militare, exceptate de la achiziții transparente

Ordonanța de urgență prin care Guvernul Ciolacu vrea să excepteze de la regulile achizițiilor centralizate spitalele de urgență ale SRI, SIE și Armatei, aflată pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi, este un nou pas în întărirea Republicii specialilor și o nouă sfidare a românilor „de rând”, care muncesc din greu pentru ca PSD și PNL să-și hrănească privilegiații și camarila de partid.

Republica Specialilor, zi de zi. Azi, faza cu epoleții care fac urticarie la transparența achizițiilor. Cică, altfel, mor răniții. Nesimțire cu epoleți! Acronime multe, limbaj de lemn și epoleți – asta e strategia folosită de statul securist și militarizat al lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu pentru păstrarea controlului asupra sifonării banului public”, declară Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ca parte a obligațiilor pe care România le are de îndeplinit ca să putem primi bani europeni prin programele Comisiei Europene, a fost înființat, în 2018, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), instituție care ar fi trebuit să reducă cheltuielile statului cu achizițiile pentru produse și servicii destinate funcționării instituțiilor publice.

ONAC se va ocupa, de azi, și de achizițiile în sistem centralizat de produse medicale destinate Sistemului național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat (SNAMUPAC), pentru că s-a constatat că achizițiile realizate individual de către fiecare spital având în structură unități de primiri urgențe/compartimente de primiri urgențe, respectiv serviciu de ambulanță județean sunt ineficiente din toate punctele de vedere – durată, calitate, preț.

Achizițiile în sănătate în sistem centralizat ar trebui să însemne transparență mai mare și achiziții de calitate, dar și economii la bugetul de stat, pentru că se achiziționează centralizat volume semnificative de produse în loc de achiziție individuală. Pentru români, efectul final ar fi inclusiv îmbunătățirea serviciilor medicale oferite printr-o gamă largă de produse medicale la costuri mai mici și într-un interval mai scurt de timp.

Toate bune și frumoase până aici. Însă, după cum bine știm, statul securist și militarizat al lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu face alergie la transparență, monitorizare și control civil, așa că epoleții mai mult sau mai puțin la vedere au decis că – deși rețeaua de spitale militare nu deservește exclusiv personalul militar și/sau familiile acestora, orice om având dreptul și posibilitatea de a se trata în aceste spitale – ei vor fi exceptați de la aceste achiziții centralizate. Nu zic pe față că nu vor transparență, calitate și economii, adică să piardă accesul la butoanele care împart banii pe produse proaste, la suprapreț, în schimbul unor șpăgi mai mari sau mai mici, ci invocă strategii militare care expiră anul ăsta și mai zic, cu cuvinte lemnoase, că cică protejează răniții și personalul medical, în condițiile în care România nu este în război”, arată Cristian Ghinea.