USR: PNL și Ciucă l-au invitat la București pe cancelarul austriac pentru ca acesta să-și mai bată o dată joc de români

USR: PNL și Ciucă l-au invitat la București pe cancelarul austriac pentru ca acesta să-și mai bată o dată joc de români

Refuzul Austriei pe tema aderării României la Schengen, reiterat de cancelarul austriac, Karl Nehammer, imediat după participarea la Congresul PPE organizat la București și după întrevederea cu președintele Klaus Iohannis, reprezintă un nou eșec pentru autoritățile de la București. Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis, mult prea preocupați de cum să comaseze alegeri și să calce democrația în picioare, dovedesc încă o dată cât de îndepărtați sunt de agenda reală a României.

Karl Nehammer vine la București, se întâlnește cu președintele României și, imediat cum a ieșit de la Cotroceni, ne-a mai spus o dată «nu», în ciuda declarațiilor triumfaliste făcute de reprezentanții PNL după prima zi de Congres PPE. M-aș fi așteptat ca, dacă tot s-a organizat la București evenimentul PPE, Nehammer să se abțină. Iar cei de la PNL măcar să nu mai creeze românilor așteptări false. Parlamentul European și Comisia Europeană susțin întru totul intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Cine poate să facă ceva, în această fază, este domnul Iohannis, care stă la masa Consiliului European și-și poate asuma un veto pe anumite chestiuni. Este vorba de diplomație, dar și de demnitate”, declară europarlamentarul USR Vlad Botoș.

În timp ce președintele Iohannis și premierul Ciolacu au întâlniri de complezență cu principalul opozant al intrării României în Schengen, șoferii continuă să piardă zile în șir la cozile din vămi, iar transportatorii români pierd milioane de euro, fără a le fi oferită măcar o perspectivă când s-ar putea termina acest coșmar. Chiar și miniștri din guvernul PSD-PNL au admis că pierderile cauzate de neintrarea în Schengen ajung la circa 10 miliarde de euro anual.

Eșec pe toată linia pe subiectul Schengen! Deși s-au bătut cu pumnul în piept că vor face și vor drege, marii «lideri» ai PNL nu au reușit să obțină nici în aceste zile susținerea Austriei pentru un calendar clar de aderare completă a României la Schengen. Ni se prezintă drept un mare succes adoptarea la congresul PPE a unui manifest electoral fără niciun angajament și termene ferme și inclusiv acesta adoptat fără un vot «pro» din partea Austriei. Asta se întâmplă când obiectivul accederii complete în Schengen a fost urmărit la fără frecvență de cei responsabili. Președintele Iohannis a petrecut mai mult timp la relaxare prin destinații exotice, în loc să facă turnee prin marile capitale europene, iar Nicu și Marcel fac și desfac, de luni bune, alianțe politice, liste și comasări, fără nicio preocupare pentru subiectele majore ale României”, afirmă Cristina Prună, deputat USR și candidat al Dreptei Unite pentru Parlamentul European.

Faptul că PNL și Ciucă l-au avut invitat la București pe cancelarul austriac pentru ca acesta să-și mai bată o dată joc de români, de data asta „în direct”, face Rusiei și lui Putin un mai mare serviciu decât însuși Nehammer.

România are nevoie de fapte, nu vorbe, discursuri, bătăi amicale pe umăr. Însăși Uniunea Europeană are nevoie de mai mult. Cum îi putem convinge pe români că UE este viitorul nostru când îi văd pe Iohannis și pe Ciucă cum îl aplaudă pe colegul lor Nehammer care ne refuză dreptul de a intra în Schengen chiar la noi acasă? Combinația dintre politicieni momâi, politicieni ticăloși și un dictator păpușar și criminal la granițe, asta este formula cea mai periculoasă pentru libertatea și pacea noastră”, precizează Radu Mihail, senator USR de Diaspora și liderul senatorilor USR.