PSD și PNL au făcut scut, în Parlament, ca să-l apere pe Florin Barbu, ministrul PSD al Agriculturii, care nu e în stare să răspundă la întrebări

PSD și PNL au făcut scut, în Parlament, ca să-l apere pe Florin Barbu, ministrul PSD al Agriculturii, care nu e în stare să răspundă la întrebări

Parlamentarii PSD și PNL membri în Comisia pentru Agricultură din Senat au încercat să-i împiedice pe reprezentanții USR Sebastian Cernic și Robert Zob să-i adreseze întrebări ministrului Barbu. O atitudine aberantă, în condițiile în care prezența ministrului a fost cerută de USR tocmai pentru a afla răspunsuri relevante pentru fermierii români, precum și pentru cetățenii plătitori de taxe și impozite.

„Domnul Barbu nu a putut să răspundă la întrebarea simplă dacă în acest moment cântarul din Vama Siret este funcțional și dacă transporturile de cereale din Ucraina sunt sigilate astfel încât ele să tranziteze România fără a afecta piața locală și pe fermierii români, recunoscând senin că s-ar putea să se facă și contrabandă, dar că acest fapt penal ține de alte ministere. Contrabanda cu cereale e o problemă gravă!”, afirmă senatorul Sebastian Cernic, membru în Comisia pentru Agricultură.

USR consideră că ministrul Agriculturii nu a reușit să clarifice niciuna dintre chestiunile pentru care-i ceruse prezența la Ora Guvernului:

  1. În ce măsură au fost rezolvate cererile agricultorilor care au protestat în luna ianuarie?
  2. Neregulile de la Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea”, unde sunt facturi neîncasate de 10 milioane de euro, iar de vândut se vând cu precădere produse de import și nu din producția autohtonă.
  3. Situația tranzitului cerealelor ucrainene prin România, neregulile constatate în vămi.
  4. Demiterea intempestivă a șeful de la APIA, care a denunțat neregulile privind subvențiile pentru stuful din Delta Dunării.
  5. Eliminarea din marile lanțuri de magazine a produselor sub „marcă proprie”, cele mai ieftine produse de la raft.

Florin Barbu a evitat să clarifice circumstanțele în care directorul APIA a fost demis după ce a refuzat plata subvențiilor pentru două firme apropiate de baronul PSD Paul Stănescu. Ministrul PSD al Agriculturii nu a clarificat nici de ce a promovat un amendament care a transformat luciul de apă din Deltă în pășune și stuful în furaje pentru animale.

Senatorul USR Sebastian Cernic i-a cerut demisia ministrului Agriculturii și pentru felul apreciativ în care l-a citat pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu, în încercarea de a justifica măsura pe care a promovat-o în Parlament, de a transforma stuful din Delta Dunării în pajiște.

„Florin Barbu zice acum că a fost ironic, deși e clar din înregistrare că nu a existat ironie, spune că nu are cum să fie nostalgic după comunism și Ceaușescu în condițiile în care, atunci când el avea 5 ani, un bunic de-ai săi, țăran, a fost persecutat de regim. Nu ai cum să faci glume cu așa ceva, nu ai cum să fii ironic. Barbu minte, nu a fost nicio ironie, nu a fost nicio glumă”, susține senatorul Sebastian Cernic, membru în Comisia pentru agricultură.

USR a solicitat prezența în Parlament a ministrului Agriculturii, Florin Barbu, în 27 februarie. Ministrul a refuzat să vină la Ora Guvernului, în schimb, de pe o zi pe alta și-a anunțat prezența la Comisia pentru agricultură.