Comisia Europeană confirmă datele prezentate de USR: Guvernul Ciolacu a ratat toți banii europeni din PNRR pe 2023

Comisia Europeană confirmă datele prezentate de USR: Guvernul Ciolacu a ratat toți banii europeni din PNRR pe 2023

USR, prin Departamentul de Politici Publice, monitorizează permanent implementarea PNRR în România. În cel mai recent raport pe care l-am publicat, arătam întârzierile mari – nu doar la reforme, dar și la investiții. Orice întârziere în depunerea cererilor de plată ne costă miliarde de euro fără de care investițiile nu pot fi realizate. Este vorba, de exemplu, doar pentru anul acesta de 11.400 de școli, 25 de spitale și 25 de unități de terapie intensivă neonatală.

Aflată într-o vizită de monitorizare la noi, Celine Gauer, responsabila pentru implementarea PNRR la nivelul Uniunii Europene, a confirmat astăzi la întâlnirea cu responsabilii români avertismentele USR, lansate în mod continuu de trei ani încoace.

Pentru anul 2023, Guvernul PSD-PNL a ratat complet țintele și nu a încasat nici măcar un euro din ce trebuia să primim anul trecut. Cererea 3 de plată a fost depusă cu întârziere de peste șase luni. PSD și PNL nu sunt în stare să respecte nici măcar termenele noi pe care chiar ei le-au renegociat, la sfârșitul anului trecut.

Tot astăzi, printre avertismentele lansate de către Celine Gauer a fost adus în discuție și deficitul bugetar enorm pentru acest an. România, fiind în procedură de deficit excesiv, trebuia să coboare sub 3% deficitul. Din datele de la această oră, Ciolacu și Boloș ne duc la peste 7%, așa cum USR a avertizat încă de anul trecut.

„Și, pe lângă toate aceste cifre care desenează un dezastru, nu știm dacă reprezentanții Comisiei Europene prezenți în aceste zile la București sunt la curent cu matrapazlâcurile financiare ale lui Boloș. Ministrul PNL al Finanțelor vrea să mascheze deficitul, care crește de la o lună la alta, prin utilizarea a aproximativ 4 miliarde de lei din banii primiți pe cererile de plată anterioare din PNRR. Cele 4 miliarde ar fi trebuit să meargă pentru plata cofinanțării proiectelor la închiderea programelor aferente perioadei 2014-2020, dar Ciolacu și Ciucă nu sunt în stare să construiască, doar dau bani specialilor și atât”, afirmă Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Reformele și investițiile PNRR ar trebui să fie prioritatea zero a României. Avem o șansă istorică de a moderniza România cu bani europeni, pe care PSD și PNL o fac praf.