USR pune pe agenda Bruxelles-ului starea democrației din România. „UE, atenție! Dictatori wanna be la orizont!”

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, a organizat la Bruxelles o dezbatere pe tema stării democrației din România, la care au participat reprezentanți USR, dar și europarlamentari din alte state membre UE și copreședinții ALDE Ilhan Kyuchyuk și Timmy Dooley. Participanții au reiterat avertismentul pe care l-a dat și Cătălin Drulă, președintele USR, săptămâna trecută: dacă Ursula von der Leyen nu-l oprește pe Klaus Iohannis să distrugă democrația în România, nu va mai avea sprijinul Renew Europe.

Dan Barna, hărțuit câțiva ani. Nicușor Dan, hărțuit pentru că apără parcurile. Voiculescu și vaccinurile. Clotilde și «sacii de voturi». Apoi, mai toți primarii și viceprimarii USR, unul câte unul. Dominic Fritz, Flavia Boghiu, Lucian Viziteu. Urmează. Toți sunt victimele hărțuirii de către instituțiile statului. DNA, ANI și acuzații artificiale. Pare absurd și este absurd. Am văzut la Bruxelles oameni care zâmbesc când aud astfel de cazuri. Nu pentru asta am luptat înainte și după aderarea la UE, atunci când am construit mecanismele anticorupție. E mereu un echilibru fragil în aplicarea legii, iar regimul Iohannis-Ciolacu-Hellvig ne-a adus «anticorupția» de tip rusesc, o «anticorupție» care nu vede că Robert Negoiță, protectorul protejatei lui Ciolacu (că înțeleg că așa se spune acum), fură câte un bloc pe malul lacului IOR, dar se face mare anchetă că o angajată a primăriei Bacău stă temporar într-un apartament al primăriei. «Anticorupție» în stil rusesc înseamnă să folosești pulanul legii în mod aberant ca să omori participarea publică și politică a cetățenilor onești. Raportul prezentat marți este doar un început: de azi, ducem la Bruxelles campanie de conștientizare că Ciolacu și Iohannis nu sunt ce se pretind a fi și sunt doar alți dictatori wanna be din Europa de Est”, declară Cristian Ghinea.

La dezbaterea organizată de Cristian Ghinea, cu suportul European Liberal Forum, au participat primarul USR al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidații Dreptei Unite pentru Parlamentul European Dan Barna, Vlad Botoș și Vlad Voiculescu, profesorul Cristian Preda, europarlamentarii Georgios Kyrtsos și Cseh Katalin, copreședinții ALDE Ilhan Kyuchyuk și Timmy Dooley.

Europarlamentarul și co-președintele ALDE Ilhan Kyuchyuk a afirmat: „Nu vrem să vedem o a doua Ungarie în Uniunea Europeană”. Acesta și-a exprimat îngrijorarea asupra evoluției României și promisiunea că, alături de ALDE, va face tot ce se poate pentru a nu ne trezi cu o nouă Ungarie în Uniunea Europeană.

La rândul său, parlamentarul irlandez și co-președintele ALDE Timmy Dooley a reconfirmat: „Suntem uniți și rămânem alături de voi în acest demers. Trebuie să stopăm imediat regresul democrației”.

Totodată, Dan Barna, vicepreședinte ALDE și primul pe lista alianței Dreapta Unită, a afirmat că Uniunea Europeană nu poate închide ochii la derapajele puterii de la București sub pretextul că această putere asigură sprijin pentru Ucraina.

Raportul prezentat la Bruxelles, intitulat „Starea democrației în România: o viitoare problemă pe agenda UE?”, poate fi accesat (în limba engleză) aici.