Patriotismul fals al PSD și PNL se vede la vot: nu vor ca românii din diaspora să înființeze școli sau să voteze mai ușor

Patriotismul fals al PSD și PNL se vede la vot: nu vor ca românii din diaspora să înființeze școli sau să voteze mai ușor

Senatorii Coaliției PSD-PNL au votat împotriva a două inițiative legislative extrem de importante pentru românii din diaspora, dovadă a disprețului față de cei care muncesc și trăiesc în străinătate. Una dintre inițiative viza înființarea de școli românești în străinătate, acolo unde o cer comunitățile locale, iar a doua îmbunătățirea condițiilor de votare la alegerile europarlamentare. Ambele inițiative legislative aparțin parlamentarilor USR de diaspora Radu Mihail și Iulian Lorincz.

Peste tot în lume, sunt asociații sau organizații de români care au pus pe picioare cursuri, inclusiv școli, de limbă română în afara granițelor țării și au nevoie de recunoaștere oficială. USR a propus o serie de criterii clare pentru înființarea școlilor românești din afara granițelor țării, la solicitarea comunităților, astfel încât acestea să nu mai fie doar proiecte pe hârtie, cum s-a întâmplat cu centrele comunitare și, în general, cu tot ce ține de Diaspora. PSD și PNL au respins proiectul definitiv, dar USR își propune să ducă acest proiect la nivelul Uniunii Europene prin intermediul europarlamentarilor săi.

„Patriotismul fals al PSD și PNL iese la suprafață cu acest vot. Este inexplicabil de ce PSD și PNL nu vor să sprijine înființarea de școli românești și să îi ajute cu adevărat pe românii din străinătate. Avem o Românie dincolo de granițele României, iar românii din diaspora sunt la fel de români ca și cei din Iași, Galați, Constanța, București sau Satu Mare. Este esențial ca toți copiii românilor din diaspora să țină legătura cu țara lor și cea mai sigură cale este prin intermediul cursurilor de limbă și civilizație românească”, spune senatorul USR Radu Mihail.

Cealaltă inițiativă USR respinsă de senatorii PSD-PNL ar fi permis românilor din diaspora să voteze mai simplu prin posibilitatea de a vota prin corespondență, deschiderea mai multor secții de votare în diaspora, extinderea procesului de votare pe durata a două zile (sâmbătă și duminică), folosirea sistemul electronic SIMPV pentru împiedicarea votului multiplu. Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa legislativă merge acum la Camera Deputaților pentru dezbateri și vot final.

„Este absolut inacceptabil modul în care PSD și PNL își tratează cetățenii care s-au văzut nevoiți să ia decizia grea și dureroasă de a părăsi țara. Dispreț, lipsă de respect și nepăsare. Acesta este mesajul pe care-l transmit aceste partide de ani de zile pentru românii din străinătate. Din fericire, a mai rămas puțin până la nota de plată. Emoția Diasporei va schimba soarta alegerilor din 9 iunie, iar aceste partide vor fi istorie”, a declarat deputatul USR Iulian Lorincz.