La 12 ani după ce PSD a promis spitale regionale, Ciolacu taie panglica la lucrări de pregătire a terenului la Craiova

PSD organizează astăzi o mascaradă pentru ca Marcel Ciolacu să-și facă poze la semnarea contractului pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Craiova. De fapt, premierul PSD nu semnează niciun contract pentru începerea lucrărilor de construcție, ci doar un contract pentru lucrări de pregătire, adică de excavare a terenului și a fundației. În realitate, lucrările la spital nu se știe când vor începe, pentru că nu se știe nici când va fi lansată licitația.

„PSD și PNL au pierdut 700 de milioane de euro pentru spitale anul trecut, când guvernul PSD-PNL a renunțat la aceștia bani din PNRR pentru că nu putea finaliza proiectele la timp. La acest moment, doar pentru Spitalul Regional Iași a fost lansată licitația pentru lucrările propriu-zise, aceasta ea fiind însă contestată. Marcel Ciolacu ar trebui să lase fanfaronada tăierii de panglici pe câmpuri goale și să pună mâna să construiască spitale pe bune”, spune Cristian Ghinea, coordonatorul PNRR pentru România.

Cea mai mare parte a finanțării europene de 1,2 miliarde de euro pentru spitale a fost pierdută, fiind înlocuită cu bani din împrumuturi de la BEI. Adică nu luăm banii gratis, luăm cu împrumut:
• doar 219 milioane de euro vin de la UE.
• 923 de milioane de euro vor veni din împrumuturi de la BEI (250 milioane de euro pentru SRU Iași, 305 milioane de euro pentru SRU Cluj și 368 milioane de euro pentru SRU Craiova)
• diferența va fi asigurată din bugetul național – cofinanțare.

În ultimii ani, fără să fi excavat o cupă de pământ, fără să fi pus o cărămidă, prețul la cele trei spitale a crescut:

• la Iași, de la 502 la 668 mil de euro
  • la Cluj, de la 549 la 689 mil de euro
  • la Craiova, de la 600 la 715 mil de euro.

Cronologia acestei mari păcăleli pesediste:

• 2012, Victor Ponta promite în Programul de guvernare al PSD că după ce vor ajunge la guvernare va demara construcția a celor 8 spitale regionale de urgenţă.
• 2016, patru ani mai târziu, Liviu Dragnea promite că cele 8 spitale regionale vor fi gata în 2020. Și mai plusa și cu un spital metropolitan la București, în valoare de 1 miliard de euro.
• 2017, după ce câștigă PSD alegerile, din 8 spitale regionale mai râmân 3. Și cel metropolitanul, pe care trebuia să-l construiască Gabriela Firea.
Tot atunci, comisara de la PSD responsabilă de fondurile regionale, Corina Crețu, anunța că studiile de fezabilitate vor fi gata în septembrie același an și anunța începerea construirii în 2018, pentru a nu pierde banii alocați de UE.
• 2018, ministrul PSD, Sorina Pintea, anunța începerea construirii spitalelor, dar termenul de finalizare devenea 2023.
• 2019, aceeași Sorina Pintea anunța că spitalele au fost amânate pentru după 2021, pentru că ar fi costat mai puțin. Și anunța că va trebui să așteptăm încă 7 ani pentru finalizarea lor, adică 2026.
• 2019, decembrie, după ce iese PSD de la guvernare, se semnează contractul de finanțare pentru primul din cele 3 spitale regionale, cel de la Iași.
• 2020, Firea anunță la finalul mandatului că din mărețul proiect al spitalului metropolitan a reușit să finalizeze macheta.
• 2022, ministrul PSD Alexandra Rafila promite că începe construcția efectivă la cele 3 spitale regionale.
• 2023, doar două din cele 3 spitale regionale aveau proiect tehnic. Cel de la Craiova, cel cu ceremonia de azi, nu. Și astăzi este tot cel mai întârziat dintre cele 3. Între timp, 2027 a ajuns cel mai optimist termen pentru finalizare.