Senatorii PSD și PNL au votat împotriva eliminării taxei pe boală

Senatorii PSD și PNL au votat împotriva eliminării taxei pe boală

USR este singurul partid care vrea eliminarea imediată a taxei pe boală, măsura introdusă de Guvernul Ciolacu, prin OUG 115/2023, la sfârșitul anului trecut.

Astăzi, senatorii PSD și PNL au votat împotriva inițiativei legislative USR care prevede eliminarea taxei pe boală, inițiativă depusă imediat după ce USR a descoperit această taxă aberantă. De la intrarea ei în vigoare, Guvernul Ciolacu a încasat peste 30 de milioane de euro și va mai încasa 10 milioane de euro în luna aprilie.

Autoarea inițiativei, deputata USR Oana Țoiu, susține că măsura a afectat până acum 15.000 de mame sau femei cu sarcină cu risc, peste 25.000 de părinți care au fost nevoiți să-și ia concediu pentru a-și însoți copiii bolnavi la tratament, iar părinții a peste 5.000 de copii sub tratament oncologic și-au văzut și ei veniturile diminuate exact când aveau nevoie mai mult de bani.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului, senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al Comisiei pentru muncă și solidaritate socială, le-a cerut senatorilor de la celelalte partide să susțină inițiativa USR pentru a repara această nedreptate strigătoare la cer.

Ștefan Pălărie: „Aceasta este o taxă pe suferință. 500.000 euro în fiecare zi, 10 milioane de euro în fiecare lună, de la oameni în suferință. Asta este dimensiunea dramei. Acum o lună, PSD și PNL se lăudau pe TikTok cum elimină ei taxa pe boală. Adevărul e că taxa este bine-mersi, produce efecte!”

La rândul său, Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a atras atenția reprezentanților partidelor din arcul guvernamental că dezbaterea legii de aprobare a ordonanței este blocată la Camera Deputaților și că PSD și PNL au respins de patru ori cererea USR ca aceasta să fie dezbătută și votată, astfel încânt amendamentul prin care taxa era abrogată să poată intra în vigoare.

În paralel cu dezbaterile de azi din Senat, la Camera Deputaților, liderul grupului USR, Ionuț Moșteanu, a mai cerut încă o dată punerea legii de aprobare a ordonanței pe ordinea de zi a Plenului, pentru dezbatere și vot final, cerere care a fost respinsă.

Astăzi, inițiativa legislativă USR de eliminare a taxei pe boală a fost respinsă cu voturile senatorilor PSD și PNL (care au votat PENTRU raportul de respingere) și UDMR (care a votat ABȚINERE)