Ministrul PSD al Economiei, chemat de USR în Senat: zero răspunsuri legate de industria de apărare

Ministrul PSD al Economiei, chemat de USR în Senat: zero răspunsuri legate de industria de apărare

USR l-a adus, miercuri, în fața Senatului pe ministrul PSD al Economiei, Radu Oprea, pentru a da explicații despre industria de apărare. Radu Oprea nu a răspuns concret la niciuna dintre întrebările puse de senatorii USR cu privire la relansarea producției de armament în cele 15 uzine de stat aflate în subordinea ministerului pe care îl conduce.

Senatorul USR Cristi Berea, membru al Comisiei pentru apărare din Senat, a arătat că Guvernul PSD-PNL a mințit atunci când a promis alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare și l-a întrebat pe ministrul Economiei care au fost cheltuielile reale din domeniu.

„Ați furat la procente, nu au fost 2,5%, au fost doar 1,6% pentru apărare. Din acești bani, cât s-a cheltuit strict pe achiziția de armament românesc, pe dezvoltarea industriei de apărare din România și cât s-a dus în buzunarul altora? Cât s-a cheltuit pe înzestrarea Armatei și cât s-a dus în cheltuieli de personal în industria de apărare? Cât s-a cheltuit cu uzinele de armament din subordinea Ministerului care sunt pe pierdere an de an și nici nu sunt în stare să producă muniție utilă Armatei Române? Cu ce înzestrați Armata?”, a întrebat senatorul USR Cristi Berea.

La rândul său, senatorul USR Cristian Bordei, membru al Adunării Parlamentare NATO, a atras atenția ministrului Radu Oprea că toate conducerile companiilor de stat din industria de apărare au ajuns o rezervație de pile politice incompetente ale PSD și PNL.

„Cum putem avea o armată bine dotată cu o industrie de apărare de stat ținută în moarte clinică? Majoritatea celor 15 companii de stat de sub umbrela Romarm sunt falimentare de ani de zile, au utilaje din anii 50, forță de muncă îmbătrânită, conducerile lor sunt o rezervație de pile politice incompetente ale PSD și PNL, au responsabili cu privatizarea care taie frunze la câini de 15 ani și în fiecare an li se șterg datoriile acumulate prin OUG-uri!”, a spus în cadrul dezbaterilor senatorul Cristian Bordei.

Recent, Uniunea Europeană a lansat prima strategie industrială de apărare și un nou program pentru industria de apărare, care să sporească gradul de pregătire și securitatea Europei. Asta înseamnă, cum atrage atenția și senatorul USR Cristian Bordei, că România are, din nou, o fereastră de oportunitate pentru refacerea industriei de apărare. Lipsa de implicare a actualei guvernări, însă, reduce pe zi ce trece aceste șanse și lasă România vulnerabilă într-un context internațional complicat.