Plângere penală cu privire la contractul de 20 de milioane de euro încheiat de Alexandru Rafila cu OMS

Plângere penală cu privire la contractul de 20 de milioane de euro încheiat de Alexandru Rafila cu OMS

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus o sesizare oficială la Parchetul European și la Direcția Națională Anticorupție cu privire la contractul de consultanță, în valoare de 20 de milioane de euro, încheiat de către ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, în mod discreționar, din fondurile alocate de Uniunea Europeană prin PNRR.

Contractul, semnat de către Alexandru Rafila cu foștii săi colaboratori de la Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), ridică suspiciuni uriașe că a fost încheiat prin comiterea unor fapte de abuz în serviciu, delapidare și înșelăciune.

Până acum, în baza contractului de consultanță încheiat de Rafila și de „locotenentul” său Alexandru Rogobete, s-au plătit 10 milioane de euro pentru servicii de consultanță. Doar că există instituții în România – precum Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, Inspecția Sanitară de Stat, Parlamentul României sau Ministerul Sănătății – care au creat deja documente, legi, ordine de ministru, proceduri, care sunt dublate de obiectivele pe care ar trebui să le îndeplinească OMS prin contractul de consultanță.

Mai mult decât atât, Rafila a cerut, prin contractul de consultanță cu OMS, ca vechii colaboratori să-i transmită locațiile și căile de acces ale spitalelor din România, să construiască criterii de alocare a banilor către nevoile din sistemul sanitar, inclusiv prin Casa Națională de Asigurări.

E clar că Rafila și-a bătut joc de banii din PNRR dăruind, ca din propriul buzunar, 20 de milioane de euro către o instituție care ar fi trebuit, printre altele, să îi învețe pe cei din Ministerul Sănătății, până în semestrul IV al anului 2023, unde sunt căile de acces ale spitalelor din România. Nu este asta o imensă bătaie de joc față de banii pe care România i-a obținut, cu ajutorul miniștrilor USR, pentru nevoile stringente ale sistemului sanitar, sistem aruncat în haos de PSD și PNL?”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Poate cel mai grav lucru din contractul de consultanță încheiat de Rafila cu OMS este suspiciunea de dublă finanțare: Autoritatea Națională de Management al Calității a obținut un contract, tot din fonduri europene, prin care această instituție se obliga să construiască proceduri de evaluare și creștere a standardului calității actului medical în sistemul sanitar românesc.

Procurorii Parchetului European ar trebui să investigheze urgent suspiciunile de abuz în serviciu, delapidare și înșelăciune din contractul de consultanță încheiat de Rafila cu OMS. Din păcate, există pericolul ca acest dosar să fie îngropat de DNA, sub conducerea lui Voineag, care a omorât dosarul BMW-urilor lui Iohannis și dosarul de corupție ce viza doi generali SRI care au comis fapte penale în pandemie”, adaugă deputatul USR Emanuel Ungureanu.