Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus denunț la DNA și sesizare la ANI pe numele lui Cătălin Cîrstoiu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus denunț la DNA și sesizare la ANI pe numele lui Cătălin Cîrstoiu

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus la DNA un denunț pe numele lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și înșelăciune. Parlamentarul USR a depus și o sesizare la Agenția Națională de Integritate cu privire la posibile situații de incompatibilitate și conflict de interese în care s-ar afla Cătălin Cîrstoiu.

Medicul Cîrstoiu este capul unei rețele de tip mafiot care direcționează, de ani de zile, pacienții de la stat la privat și îi jecmănește. Cîrstoiu a încălcat în mod clar legea, în repetate rânduri. Inclusiv atunci când și-a numit soția șefă de secție, de mai multe ori consecutiv, începând cu anul 2014. Cîrstoiu a mințit și când a spus că nu a făcut consultații la clinicile private unde erau acționari el, mama, soția și soacra, veniturile obținute de la clinicile private ale familiei fiind trecute chiar în declarația de avere din iunie 2020. Sper ca DNA și DIICOT, alături de ANI, să îl cerceteze imediat pe candidatul PSD-PNL Cîrstoiu pentru aceste multiple infracțiuni, comise cu repetiție. Este incalificabil faptul că aceste fapte sunt cunoscute de mai multe instituții ale statului și nu s-a luat niciun fel de măsuri”, declară Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

Denunțul la DNA și sesizarea la ANI au ca punct de plecare raportul 3.712/2020 întocmit de Corpul de Control al premierului, în care 14 pagini din 90 sunt alocate faptelor constatate în cazul managerului interimar Cătălin Cîrstoiu. Este vorba de activitatea derulată de acesta la clinica familiei simultan cu deținerea funcției de conducere la SUUB, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației în vigoare.

Cătălin Cîrstoiu s-a apărat de acuzațiile aduse de Corpul de Control al premierului susținând că respectiva clinică privată face numai „formare profesională de medici specialiști și rezidenți”. Or, după cum reiese dintr-un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educație medicală continuă, ceea ce conturează infracțiunea de înșelăciune.

Fapta de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane are legătură cu numirea doctorului Monica Cîrstoiu pe postul de șef de secție în cadrul SUUB, numire făcută nu prin concurs, ci printr-un contract administrativ din februarie 2014, semnat de doctorul Cătălin Cîrstoiu. Contractul Monicăi Cîrstoiu a fost prelungit succesiv, ultimul act adițional fiind semnat, în martie 2020, tot de soțul acesteia, la doar 4 zile de la numirea în funcția de manager interimar. Soția domnului Cîrstoiu a renunțat la funcție de abia după acțiunea de verificare a Corpului de Control.

DNA și ANI trebuie să verifice dacă faptele penale și situația de incompatibilitate și conflictul de interese invocate corespund realității, pentru asigurarea transparenței și integrității în funcții publice, dar și pentru prevenirea oricăror forme de corupție.