USR cere adoptarea, de urgență, a proiectului care interzice medicilor de la stat să-i trimită pe pacienți la privat

USR cere adoptarea, de urgență, a proiectului care interzice medicilor de la stat să-i trimită pe pacienți la privat

USR cere PSD și PNL să nu mai blocheze proiectul USR care interzice condiționarea pacienților astfel încât aceștia să recurgă la servicii medicale în unități sanitare private. Proiectul, care ar putea stopa practici de genul celor dezvăluite în cazul medicului director de spital Cătălin Cîrstoiu, a primit punct de vedere negativ de la Guvernul Ciolacu. Asta cu toate că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, în repetate rânduri, că nu este moral sau etic ca medicii să nu presteze în spitalul public serviciile pentru care sunt plătiți și să-i trimită pe pacienți la anumite clinici private.

Deputații USR Nicu Fălcoi și Adrian Wiener au depus în noiembrie 2023 proiectul USR care modifică Legea drepturilor pacientului (nr. 46/2003) și Legea privind reforma în domeniul sănătății (nr. 95/2006), în sensul interzicerii oricărei forme de presiune sau de condiționare de către personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare publice pentru a determina pacientul să recurgă la servicii medicale în unități sanitare private.

Respins de Senat în martie 2024, proiectul a intrat în dezbaterea Camerei Deputaților și ar fi trebuit să primească raport din partea Comisiei pentru sănătate până pe 4 aprilie. Ceea ce nu s-a întâmplat, blocarea în comisii fiind tactica preferată de PSD și PNL când vor să îngroape propuneri de reformă în diferite domenii.

Este imoral să îndrumi pacientul care s-a adresat spitalului de stat către privat. Toate secțiile de spital au și ambulatorii integrate tocmai pentru închiderea actului medical început pe secție: pentru scos firele sau pentru consultații sau monitorizări post-operatorii. Este complet lipsit de etică să folosești ascendentul profesional, starea de vulnerabilitate a pacientului pentru a alimenta această industrie a taxării la privat pentru ceva ce se poate și e firesc de făcut la stat. Dacă ministrul Rafila dădea aviz favorabil și proiectul nostru ar fi fost deja adoptat, practica trimiterii pacienților la privat ar fi fost și ilegală, ar fi devenit abatere disciplinară și ar fi fost delimitată firesc de practica medicală deontologică”, declară Adrian Wiener, deputat USR și medic.

Ipocrizia PSD-PNL, care susține că apără interesele românilor, dar refuză sistematic să și facă ceva concret în acest sens, s-a văzut încă o dată prin punctul de vedere negativ emis de Guvernul Ciolacu la proiectul USR. Concret, Guvernul PSD-PNL apără trimiterea pacienților la privat de către medicii angajați în spitale de stat argumentând că „practica ne-a arătat că uneori resursele din sistemul public pot să fie indisponibile”. Ca și cum nu este tocmai responsabilitatea Guvernului să se asigure că sistemul public are suficiente resurse.

Mai mult, Guvernul susține că „impactul pecuniar asupra pacientului este același, indiferent de statutul furnizorului de servicii medicale”. Lucru în mod evident fals.

Ne-am săturat de practica operării în spitalul de stat pentru ca, apoi, pacienții să fie chemați la consultații la privat. Nu este nici normal, nici moral, dar ce să vezi? Rafila, care condamnă în fața presei această practică, a dat aviz negativ proiectului nostru. Pentru că asta este ceea ce știu cel mai bine cei din Guvernul PSD-PNL să facă: una vorbesc, alta fac”, afirmă deputatul USR Nicu Fălcoi.

Legislația în vigoare stabilește că managerii de spital nu au voie să desfășoare niciun fel de activitate la privat, datorită modificărilor legislative inițiate de Vlad Voiculescu în timpul primului mandat de ministru al Sănătății. Este vorba de OUG 79/2016, care stabilește că este incompatibilă cu funcția de manager general „exercitarea oricăror altor funcții salarizate, nesalarizate sau/și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical desfășurate în aceeași unitate sanitară cu respectarea programului de lucru prevăzut în contractul de management, fără a afecta buna funcționare a unității respective, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică”.