PSD și PNL mențin adeverința de la angajator pentru ca medicii care acordă concedii medicale să primească amenzi usturătoare

Cazul de la Cluj al medicului amendat cu 6.000 de lei, după ce a acordat un concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, nu ar fi existat dacă PSD și PNL nu ar fi blocat, în Parlament, proiectul de lege depus de deputatele USR Diana Stoica și Oana Țoiu în iunie 2023 pentru simplificarea procedurii prin care angajații primesc concediu medical.

USR a propus, anul trecut, simplificarea procedurii pentru acordarea concediilor medicale, prin eliminarea adeverinței pe care trebuie să o elibereze angajatorul. PSD și PNL, aceleași partide care se încăpățânează să nu elimine integral aberanta taxă pe boală, au blocat însă proiectul USR. Între timp, medicii sunt amendați cu sume uriașe nu pentru că și-ar fi îndeplinit defectuos atribuțiile, ci pentru că adeverința lipsește sau este „neconformă”.

Pe legislația încă în vigoare, angajații care au nevoie de concediu medical – fie pentru că s-au îmbolnăvit, fie pentru a îngriji copilul bolnav – sunt nevoiți să parcurgă o procedură greoaie pentru a-l obține: trebuie să meargă la locul de muncă, să ceară adeverință pe formular standard și, cu adeverința semnată, să meargă la medicul de familie care îi acordă concediul medical. În cazul în care, odată ajuns la medicul de familie, se constată că adeverința nu a fost completată corect, fie angajatul reia întregul parcurs – ceea ce înseamnă alte drumuri, alt timp și alte costuri, precum și o întârziere în acordarea concediului medical și implicit a tratamentului necesar -, fie medicul se expune riscului de a primi o amendă uriașă.

Ce s-a întâmplat la Cluj este încă o palmă dată copiilor bolnavi și medicilor de către Guvernul Ciolacu. Hârtia din cauza căreia medicul a primit amenda este oricum o aberație, pentru care statul pune oamenii care muncesc și se îmbolnăvesc să umble pe drumuri, în loc să se trateze și să se recupereze. Anul trecut, eu și colegii din USR am depus o lege prin care să eliminăm această adeverință inutilă pentru că medicii eliberează concediul medical în funcție de afecțiune și de tratament. Proiectul nostru de lege e susținut de pacienți, de medici și de mediul de afaceri, dar PSD și PNL l-au respins în Senat și îl blochează în Camera Deputaților. Vor să mențină această birocrație inutilă, să facă rău bolnavilor și să amendeze medicii”, declară deputata USR Diana Stoica.

Proiectul USR de lege trebuia să primească raport din partea Comisiilor pentru muncă și pentru sănătate din Camera Deputaților până la 31 octombrie 2023, ceea ce nu s-a întâmplat.

Cerem PSD și PNL să deblocheze dezbaterea proiectului USR și să-l voteze, pentru ca oamenii bolnavi și părinții care trebuie să-și îngrijească copilul bolnav să beneficieze de drepturile lor legale.