Cristina Prună (USR): Sebastian Burduja se ocupă de tuneluri subterane imaginare, în timp ce România reală are cel mai mare preț la electricitate din UE

Cristina Prună (USR): Sebastian Burduja se ocupă de tuneluri subterane imaginare, în timp ce România reală are cel mai mare preț la electricitate din UE

Cristina Prună, deputată USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, îl acuză pe ministrul Sebastian Burduja că nu face nimic pentru ca România să producă mai multă energie, dovedind, asemenea predecesorilor săi, aceeași viziune îngustă și apetență pentru proiecte faraonice și dictatura birocrației. Între timp, România are cele mai prețuri la energie din Uniunea Europeană. Vorbim de valori mult mai mari decât țările vest-europene și de 3-4 ori mai mari decât în țările nordice. 

Vedem efectele lipsei acute de investiții din sistemul energetic. Proiectele regenerabile avansează cu viteza melcului, iar prosumatorii au devenit la ANRE dușmanii poporului. Sistemul energetic are nevoie de stocare, dar aceasta lipsește aproape cu desăvârșire. Soluții legislative există, pe unele le-am depus și promovat chiar eu, dar domnul Burduja are alte preocupări. Asta în timp ce piața e blocată, în așteptarea banilor europeni care vin greu spre deloc, din cauza birocrației guvernanților. Și, astfel, producția de energie bate pasul pe loc și, ca atare, prețurile urcă la cer”, declară Cristina Prună.

Deputata USR atrage atenția că, pentru a compensa în parte necesarul de energie, termocentralele pe cărbune și gaz produc în aceste zile mai mult decât de obicei. Iar acest lucru are o influență asupra prețului, deoarece acest tip de energie încorporează și prețul certificatelor de carbon, care a ajuns la un nivel ridicat. 

Pentru a completa restul de energie de care are nevoie, România se bazează pe importuri. Bulgaria are însă o oprire planificată până în iunie a unei centrale nucleare și se confruntă și ea cu prețuri ridicate. La rândul său, Ungaria și-a redus exporturile din cauza opririi temporare a unor reactoare nucleare și a intrării în mentenanță a unei capacități de producție pe bază de gaz. Astfel, România se confruntă și cu o ofertă regională mai mică și la un preț mai mare pentru importul de energie.

Sebastian Burduja se ocupă însă de tunelurile subterane din București, în timp ce România reală are cel mai preț la electricitate din UE. Nu ne putem feri complet de fluctuațiile prețurilor la energie, dar le putem reduce foarte mult. Pentru asta e nevoie să avem în România o producție mai mare. Viziunea domnului Burduja este însă la fel de îngustă ca a predecesorilor săi: proiecte faraonice și dictatura birocrației. Să iasă să spună care e situația pe absorbția fondurilor europene pe energie din PNRR: câte contracte au fost semnate pe eolian, solar și hidrogen, la câte s-a solicitat prelungirea datei de implementare și până când, dar și câte plăți s-au făcut până acum”, subliniază Cristina Prună.