Inițiativă USR: Studenții să cumpere abonamentul de transport la preț redus direct la casă

Inițiativă USR: Studenții să cumpere abonamentul de transport la preț redus direct la casă

Studenții vor scăpa de birocrație la cumpărarea abonamentelor de transport local la preț redus odată ce Parlamentul va adopta inițiativa legislativă depusă de senatoarea USR Silvia Dinică. Proiectul ajută și la degrevarea personalului din instituțiile de învățământ superior implicat în gestionarea deconturilor.

Proiectul USR prevede ca studenții să poată cumpăra abonamentele de transport la un preț redus direct de la casa de bilete, fără a mai fi nevoie de un decont lunar la facultate. Astfel, studenții nu vor mai fi nevoiți să plătească în avans banii din buzunarul propriu și nici să completeze și să depună lunar foaia de decont, la universitate, după care să aștepte, uneori și mai multe săptămâni, ca universitățile să le vireze banii. În plus, studenții nu vor mai trebui să păstreze bonurile și chitanțele de la transportul local în comun, să le fotocopieze și să le aducă la universitate pentru decont, economisind timp și bani.

Procedura se aplică deja elevilor din învățământul preuniversitar, care beneficiază de abonamente gratuite la transportul local în comun și nu există niciun argument de ordin juridic, social sau economic pentru care mecanismele de aplicare a acestor facilități să difere în funcție de ciclul de învățământ în care o persoană se află.

Silvia Dinică atrage atenția că Guvernul ar trebui să gândească mai bine fluxurile de bani și legislația aferentă. Ea indică drept cauză a confuziei momentul în care sursa de finanțare a cheltuielilor de transport pentru studenți a fost introdusă, în mod eronat, la art. 149, alin. (3), lit. g) din Legea nr. 199/2023, care prevede că universitățile primesc fonduri pentru „subvenții pentru transportul local în comun al studenților”. Or, universitățile nu pot subvenționa transportul local în comun, având în vedere că ele nu constituie autorități contractante.

Procesul decontării duce mereu la cozi interminabile, la posibile cursuri pierdute, iar mulți dintre studenți ajung să își recupereze doar o parte din bani, în timp ce alții nu îi mai primesc deloc. Unii au cursuri de dimineața până seara, când ajung ei la secretariat, cu toată tolba de documente? Dacă Legea educației prevede aceste beneficii pentru tineri, trebuie să îi ajutăm să aibă parte de ele, nu să le punem bețe în roate. Trebuie să ieșim din hățișul de documente, din veșnica problemă a birocrației și trebuie să găsim soluții coerente”, declară Silvia Dinică.

Senatoarea USR mai arată că studenții sunt încântați că pot cumpăra bilete la preț redus pentru transportul cu metroul și cel feroviar direct la casă, ceea ce le aduce mai multă flexibilitate și accesibilitate. De altfel, studenții au spus de nenumărate ori că vor să poată cumpăra bilete de transport la preț redus direct la casele de bilete, existând și o petiție în acest sens.