USR: Guvernul apără salariile nesimțite din ASF, nu pe românii care-și asigură casele

USR: Guvernul apără salariile nesimțite din ASF, nu pe românii care-și asigură casele

Senatorul USR Cristi Berea acuză guvernul că în loc să-i ajute pe românii care vor sa-și asigure casele să beneficieze de protecție reală, nu urmărește decât să ofere o sursă de finanțare sigură pentru salariile nesimțite din ASF.

Astăzi, Guvernul a emis un punct de vedere prin care ”nu susține” inițiativa legislativă prin care se elimină obligativitatea PAD-ului la încheirea unei polițe de asigurare facultativă a locuinței, ceea ce, consideră senatorul USR, este o hoție, căci PAD-ul nu oferă nicio acoperire în cazul unor riscuri reale.

”Câți români știu că PAD-ul nu-ți acoperă pagubele în caz de inundație decât dacă îți intră Dâmbovița în apartament, chiar dacă stai la etajul 7? Că, pentru a te despăgubi în caz de cutremur, trebuie ca blocul să se prăbușească integral, nu că ți-a căzut mobila și au fost distruse bunuri? PAD-ul este o mare țeapă dată românilor, nu este o poliță de asigurare a locuinței ci doar o cale de a asigura bani pentru salariile nesimțite din ASF” spune Cristi Berea.


Cristi Berea argumentează că eliminarea PAD-ului ca și condiție pentru încheierea asigurări facultative nu ar aduce niciun prejudiciu cetățenilor deoarece toate riscurile acoperite de PAD se regăsesc și în polițele facultative, reciproca nefiind valabilă.

”În fiecare zi, în România, iau foc 19 locuințe. Incendiul nu este acoperit de PAD, așa că unul riscurile cele mai frecvente nu beneficiază de nicio acoperire. De asemenea, suma maximă despăgubită este de 20.000 de euro. Mai știți apartamente de 20.000 de euro în România? Românii plătesc 130 de lei pe an degeaba. Adică nu chiar degeaba, căci toți acești bani strânși finanțează salariile și primele din ASF” mai spune senatorul USR.

Conform datelor, doar 20% dintre locuințele din România sunt asigurate, unul dintre cele mai scăzute procente din Uniunea Europeană, cele mai multe fiind cele încheiate la cererea băncilor, atunci când acordă credite imobiliare. Dar proprietarul unei locuințe nu își poate asigura casa pentru riscul pe care-l consideră cel mai crescut, ci trebuie, obligatoriu, să o asigure împotriva dezastrelor naturale.