USR: 1.700 de lei vor pierde, în medie, angajații din minerit și energie pe legea PSD-PNL a pensiilor

USR: 1.700 de lei vor pierde, în medie, angajații din minerit și energie pe legea PSD-PNL a pensiilor

Angajații din minerit și energie vor pierde de la 1 septembrie, când se va aplica noua lege PSD-PNL a pensiilor, 1.700 de lei în medie. Alături de aceștia, vor fi afectați și alți români care au muncit în condiții deosebite sau speciale și cărora le-au fost tăiate beneficiile corespunzătoare mediului greu în care au lucrat. Cerem PSD și PNL să nu mai tergiverseze dezbaterea pe proiectul depus de USR în urmă cu circa trei săptămâni, astfel încât acesta să fie adoptat de urgență și să fie corectată nedreptatea uriașă făcută celor care au beneficiat de grupe de muncă de-a lungul vieții.

Am făcut calculul pentru județul Gorj și, de la 1 septembrie 2024, după recalcularea pe noua lege a pensiilor, minerii și energeticienii vor pierde la pensie, în medie, 1.700 de lei. De aceea, de când au votat această lege criminală pentru Gorj, și domnul Weber de la PSD și domnul Iordache de la PNL tac pe acest subiect. În România pensiilor speciale, să iei bani de la cei care cu adevărat au lucrat în condiții speciale și să-i dai celor care nu au muncit în condiții grele, dar care primesc pensii speciale, este o nedreptate uriașă, pe care eu nu o pot accepta”, declară deputatul USR de Gorj Radu Miruță.

Pentru a corecta aberația din legea PSD-PNL a pensiilor, parlamentarii USR Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău au depus, pe 27 mai, un proiect de modificare a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, în sensul recunoașterii condițiilor deosebite și speciale de muncă pentru angajații ale căror condiții de muncă nu au fost normalizate. Odată adoptată inițiativa legislativă a USR, cei care au muncit în grupe de muncă și cei care lucrează în continuare în condiții deosebite și speciale vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare și de un mod mai avantajos de calcul pentru pensia încasată, așa cum a fost stabilit înainte de legea PSD-PNL.

Celor aflați acum la pensie și cărora, după recalculare, le va rezulta o pensie mai mică decât cea primită acum nu le vor fi luați banii imediat, dar vor pierde în timp, odată prin inflație, a doua oară prin faptul că lor nu le vor mai fi mărite pensiile. Putem spune că unii dintre ei nu vor mai apuca în timpul vieții vreo majorare a pensiilor. Iar cei care se vor pensiona după 1 septembrie încolo vor avea o pensie mai mică, în medie, cu 1.700 de lei decât ar fi meritat”, explică Radu Miruță.

Cerem PSD și PNL să nu mai blocheze proiectul USR, astfel încât acesta să fie adoptat în timp util, iar cei care au lucrat și lucrează în condiții deosebite și speciale să nu piardă bani de la 1 septembrie. Proiectul USR, care a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, nici măcar nu a fost distribuit comisiilor din Senat, deși inițiatorii au solicitat adoptarea în procedură de urgență.

Am depus legea pentru a proteja pensionarii care au lucrat în condiții grele de muncă și pe angajații care, acum în producție, sunt încadrați în condiții speciale sau deosebite. Aceștia – în energie, în metalurgie, în industrii grele – au avut contribuții mai mari în fiecare lună la sistemul de pensii ca să aibă garanția unei vârste reduse de pensionare și a unei pensii decente. Guvernul PSD-PNL vrea să le ia parțial asta. Contrar la ceea ce declară ministra muncii, care se laudă cu creșteri, noua formulă din lege nu le va crește pensiile de la 1 septembrie celor cu 25 de ani de vechime, ci le va scădea și ne luptăm să reparăm asta. Peste 200.000 de oameni vor fi afectați. Probabil de aceea și vrea PSD alegeri prezidențiale la început de septembrie, să nu fie prinși cu minciuna înainte de vot”, precizează deputata USR Oana Țoiu, membră a Comisiei de muncă din Camera Deputaților.

Cerem lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, mult prea ocupați în perioada aceasta să tragă sforile pentru alegerile prezidențiale, să nu îi pedepsească la pensie pe românii care au lucrat în cele mai dificile condiții!