Cristina Prună: Statul să impulsioneze soluțiile de stocare de mare capacitate, nu să dinamiteze prosumatorii

Cristina Prună: Statul să impulsioneze soluțiile de stocare de mare capacitate, nu să dinamiteze prosumatorii

Deputatul USR Cristina Prună îi cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament, la reexaminare, legea care îi obligă pe românii care și-au instalat panouri fotovoltaice cu o putere de peste 10,8 kW să-și instaleze capacități de stocare a energiei.

Cristina Prună spune că amendamentul introdus de deputații PSD modifică radical – și în rău – litera și spiritul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2024. În forma inițială, ordonanța elimina taxa pe soare care se aplica prosumatorilor și contra căreia USR a luptat în ultimii doi ani și crea cadrul pentru ca sistemul energetic național să fie echilibrat din mai multe surse.

Amendamentul otrăvit propus de PSD nu numai că nu rezolvă problema dezechilibrelor din rețea, dar are potențialul de a dinamita producția de energie electrică din România care vine din partea prosumatorilor, în condițiile în care, la finalul anului trecut, puterea instalată de prosumatori se ridica la cea a centralei nucleare de la Cernavodă cu potențial imens de creștere”, a declarat Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

„Transelectrica spune că România are nevoie de o capacitate de stocare de până la 4.000 MW funcțională până la 12 ore. Însă nu se întrevede nicio investiție majoră în capacități de stocare. Ca de obicei, PSD și PNL ar vrea ca prosumatorii să-și instaleze singuri, pe banii lor, capacități de stocare și să rezolve astfel problemele pe care instituțiile conduse de politruci și pline de pile de partid nu sunt în stare să le rezolve. Exact ca în cazul e-TVA și e-Factura, când antreprenorii români – și nu ANAF – ar trebui să rezolve problema evaziunii fiscale”, adaugă Cristina Prună.

Cristina Prună aduce aminte că de mai bine de doi ani a depus o inițiativă legislativă (Pl-x nr. 266/2022) menită să impulsioneze dezvoltarea infrastructurii de producție și stocare a energiei electrice și de echilibrare a sistemului energetic național. Legea exceptează de la plata tarifelor de transport și distribuție, certificate verzi și contribuție de cogenerare energia extrasă din rețea pentru a fi stocată cu scopul de echilibrare a rețelei. Practic, legea oferă o facilitate acestor capacități să fie folosite de Transelectrica pe post de consumator dispecerizabil pentru echilibrarea rețelei.

Inițiativa legislativă este ținută la sertar la Camera Deputaților exact de majoritatea PSD-PNL.