USR acuză Guvernul că, în loc de măsuri concrete, cu efect vizibil și imediat, ”planul de măsuri” propus de ”comandamentul” pentru rezolvarea crizei energiei este o înșiruie de platitudini și măsuri din care unele sunt deja operaționale.
Accelerarea investițiilor în producția de energie stabilă, eliminarea practicii de a închide capacități de producție înainte de a pune altele în loc, accelerarea implementării proiectelor din bani europeni pentru modernizarea și digitalizarea rețelelor de distribuție – măsurile propuse de USR – sunt soluții pe termen mediu și lung pe care le descoperă acum, cu surprindere, PSD și PNL. De ani de zile, sectorul energetic se confruntă cu o acută lipsă de investiții în capacitați de producție, în linii de transport și în distribuție, iar PSD și PNL sunt principalii responsabili, în condițiile în care de 10 ani guvernele PSD și PNL s-au îmbuibat cu profiturile companiilor energetice.
Deputata USR Cristina Prună îl acuză pe ministrul Energiei, Sebastian Burduja, că, în loc să își vadă de atribuțiile de la minister, s-a autosuspendat din funcția de ministru pentru a face figurație în campania electorală de la Capitală.
”La începutul valului de căldură, domnul ministru cânta la chitară prin Centrul Vechi și era ocupat de revoluția turcoaz, în loc să se ocupe încă de la începutul verii cu planuri de contingență în caz de caniculă. Numită pompos comandament, această șezătoare nu a avut darul decât să genereze truisme. Mai mare rușinea! A trebuit să convoace un Comandament pentru energie pentru ca Guvernul Ciolacu să ajungă la un plan cincinal cu aceleași concluzii pe care le știam deja de acum doi ani, din criza energetică: că avem nevoie de investiții, de un mix energetic echilibrat și că e nevoie de o formă de protecție a consumatorului final”, spune Cristina Prună, vicepreședintă a Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
Cristina Prună atrage atenția că există pericolul ca noua strategie energetică pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat-o cu mare pompă azi să nu fie mai mult decât o simplă maculatură, ”în care să ni se spună iar că statul trebuie să facă investiții în energie”.
”Avem aici încă o dovadă a reflexului socialist al PSD, care preamăresc economia planificată și plafonările de toate felurile, o mostră de gândire ceaușistă, pe care inclusiv domnul Burduja o perpetuează de peste un an, de când a ajuns la Ministerul Energiei. Asta, în timp ce blochează investițiile private și proiectele de stocare a energiei care ar reduce dezechilibrele. A învățat bine de la stăpânul său Marcel Ciolacu: se laudă cu zeci de miliarde de euro bani europeni din care foarte puțini au ajuns efectiv să fie cheltuiți în piață”, mai spune Cristina Prună.