Deputatul USR de Gorj Radu Miruță a sesizat Avocatul Poporului cu privire la modul în care noua lege a pensiilor, adoptată de PSD și PNL pe repede-înainte, încalcă principiul contributivității și al stabilității în cazul actualilor și viitorilor pensionari care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă. Ministrul PSD al Muncii și alți reprezentanți PSD spun că aceștia au fost privilegiați până acum, ignorând total faptul că statul a încasat pentru ei, lună de lună, contribuții suplimentare de 8-10% în raport cu angajații care au lucrat în condiții normale.
„Să fim foarte clar înțeleși: pensiile minerilor, siderurgiștilor și altor categorii care au lucrat în condiții deosebite și speciale nu sunt pensii speciale! Aceasta este păcăleala pe care cei de la PSD încearcă să o împingă în aceste zile. Atât ministrul PSD al Muncii, cât și președintele Casei Naționale de Pensii, pus de PNL, îndrăznesc să spună că s-a făcut echitate, că cei cu grupe de muncă aveau privilegii. Nimic mai fals! Adevărul e altul și trebuie apărat. Aproape 800.000 de oameni sunt nedreptățiți de noua lege a pensiilor și asta nu poate fi întoarsă de propaganda PSD, indiferent de câți bani plătește PSD pentru asta”, declară deputatul USR Radu Miruță.
USR atrage atenția Avocatului Poporului, în calitate de garant al respectării și protejării drepturilor și libertăților cetățenilor în fața legii, că noua lege a pensiilor încalcă grav principiul contributivității și stabilității și drepturile actualilor și viitorilor pensionari care au lucrat în condiții speciale. USR solicită Avocatului Poporului să dispună sesizarea Curții Constituționale pe Legea 360/2023.
Potrivit legii, drepturile de asigurări sociale trebuie să reflecte contribuțiile plătite de-a lungul carierei profesionale, ceea ce nu se aplică celor care au lucrat în grupe de muncă. Aceștia au fost obligați să plătească o contribuție suplimentară – inițial de 10%, în prezent de 8% – pe toată durata activității lor, contribuție destinată să le ofere o vechime suplimentară, precum și multiplicarea punctajului lunar proporțional cu salariul obținut. Deciziile de recalculare primite în aceste zile, cu reduceri ale pensiilor chiar și de peste 4.000 de lei, arată însă că acești oameni au plătit degeaba în plus, nu mai primesc ceva în schimb.
În cazul celor care au muncit în grupe de muncă și care vor ieși la pensie după 1 septembrie 2024, nedreptatea pe care le-o face PSD îi va lovi din prima zi. „Aceștia sunt furați direct, le bagă PSD mâna până la cot în buzunar. Ei vor primi direct valoarea mai mică a pensiei. Cine se pensionează zilele acestea va avea o pensie mai mare, care ține cont de contribuțiile plătite în plus, dar care nu se va mai indexa în următorii ani, iar cine se pensionează după 1 septembrie încolo va avea direct mai puțin cu 2.000-4.000 de lei”, precizează deputatul USR Radu Miruță.
Cât despre minciuna potrivit căreia nicio o pensie nu va scădea în urma recalculării, pensionarii nu pot fi păcăliți. Ei știu că neindexarea pensiei în următorii ani, până când pensia recalculată o va ajunge din urmă pe cea în plată – în unele cazuri peste 5, 6 sau chiar 7 ani -, înseamnă de fapt o scădere. O scădere a puterii lor de cumpărare și, implicit, a nivelului de trai.
USR a atras atenția asupra nedreptăților din noua lege a pensiilor încă din noiembrie 2023, în timpul așa-ziselor dezbateri parlamentare făcute pe repede-înainte de PSD și PNL, după ce au venit cu proiectul de lege cu o întârziere de aproape trei ani față de termenul stabilit în PNRR. Când amendamentele USR au fost respinse pe bandă rulantă, USR a depus proiect separat de lege pentru corectarea aberațiilor privind grupele de muncă, sub semnătura parlamentarilor Oana Țoiu, Radu Miruță și Irineu Darău.
Totodată, USR a solicitat, în mod repetat, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru rezolvarea nedreptăților din noua lege a pensiilor. Reprezentanții PSD și PNL, în loc să-și recunoască greșeala și să accepte corectarea ei, preferă însă să-i jignească pe cei care au lucrat în condiții grele de muncă, numindu-i speciali.