Mai mulți bani la pensie pentru români prin creșterea contribuției la Pilonul II. Inițiativă USR adoptată tacit

Mai mulți bani la pensie pentru români prin creșterea contribuției la Pilonul II. Inițiativă USR adoptată tacit

Românii vor putea avea mai mulți bani la pensie în condițiile în care o inițiativă legislativă USR care prevede creșterea graduală a contribuției la Pilonul II de pensii a trecut tacit de Senat.
Conform inițiativei legislative a senatorului USR de Iași, Cristi Berea, contribuția la Pilonul II de pensii ar putea crește până la 10%, de la 4,75% cât este în prezent.

Pilonului II de pensii este considerat de specialiști drept o modalitate sigură prin care angajații își pot asigura, prin contribuții lunare proprii la un fond privat de pensii, astfel încât atunci când ies din activitate să poată avea un trai decent. Conform inițativei, contribuția la sistemul de pensii de stat se diminuează corespunzător, astfel încât angajatul nu plătește nimic în plus dar, având în vedere randamentele înregistrate de fondul de pensii din Pilonul II, va avea în cele din urmă de câștigat.

Inițiativa USR prevede o creștere progresivă a cotei de contribuție la Pilonul II, cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procent de 10%. Creșterea graduală, de doar 1% pe an, permite o tranziție sustenabilă și fără șocuri economice, atât pentru angajați cât și pentru angajatori sau pentru stat.

”Haosul creat de noua lege a pensiilor și de procesul de recalculare a pensiilor aflate în plată demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că românii trebuie să aibă grijă singuri de soarta lor. Pilonul II de pensii este calea sigură pentru angajați să pună deoparte bani pentru când ies la pensie, pentru a putea avea un trai decent. Este o investiție pe termen lung, cu un impact pozitiv pentru fiecare contribuabil. De asemenea, statul ar trebui să ofere facilități și stimulente pentru cei care contribuie la Pilonul II de pensii, căci populația din România trece printr-un proces de îmbătrânire rapid iar în curând urmează să iasă la pensie grupa de vârstă a celor născuți la sfârșitul anilor 60, care va pune și mai multă presiune pe sistemul de pensii”, spune senatorul Cristi Berea.

Activele nete administrate de fondul privat de pensii Pilonul II în România reprezintă astăzi doar 6,8% din PIB estimat la nivelul anului 2023, față de o medie de aproximativ 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistica din 2021, cea mai recentă disponibilă), ceea ce înseamnă că Pilonul II în România este de zece ori mai puțin dezvoltat decât sistemele similare din țările membre OCDE. Mai mult, Comisia Europeană a subliniat importanța ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât și sustenabile.