Deputații USR Diana Buzoianu și Victor Ilie au depus, la Parlament, primele proiecte de lege din pachetul convenit de președinta USR, Elena Lasconi, cu primarul Capitalei, Nicușor Dan. USR susține cele 20 de puncte ale primarului general și va face toate demersurile parlamentare pentru a îndrepta aberațiile strecurate în legi de PSD și PNL în ultimii 30 de ani, aberații care au permis nu doar abuzurile de la reabilitarea planșeului Pieței Unirii, ci și haosul urbanistic din Capitală și masacrarea spațiilor verzi ale orașelor.
„Am depus primele inițiative legislative din pachetul de propuneri ale primarului Nicușor Dan. Până la alegeri ar trebui să avem cel puțin câteva din aceste proiecte adoptate dacă toți politicienii care zic că îl susțin pe Nicușor Dan vor și vota. Avem de ales între un stat care calcă în picioare societatea civilă sau un stat care face posibil ONG-urilor să acționeze în instanță ca să ne protejeze nouă drepturile. Avem de ales între a da putere mafiilor imobiliare sau a proteja spațiile verzi din orașe. Despre asta sunt proiectele depuse zilele acestea. Noi, cei din USR, suntem de partea societății civile și a dreptului nostru de a avea orașe verzi, în care să respirăm aer curat. PSD și PNL trebuie să aleagă. Cât vor mai proteja mafiile?”, declară deputata USR Diana Buzoianu.
Un prim proiect USR de lege vizează spațiile verzi private, care să poată fi inventariate de primării și, implicit, să fie protejate. Concret, USR propune abrogarea art. 18 alin. (9) din Legea 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Acest alineat prevede că spațiile verzi private pot fi inventariate doar după exproprierea lor și este, practic, un cadou pentru persoanele care au cumpărat astfel de spații cu interesul speculativ de a construi pe ele. Din cauza acestei prevederi multe spații verzi nu pot fi incluse nici în planurile urbanistice generale, nici în registrele spațiilor verzi (de exemplu, partea retrocedată a Parcului IOR), ceea ce generează instabilitate juridică.
Totodată, USR cere să fie respins definitiv proiectul de lege prin care PSD și PNL voiau să introducă numeroase amendamente toxice, astfel încât oricine să poată construi pe spațiile verzi private. Proiectul figurează pe ordinea de zi a plenului Camerei din iunie 2022 și, practic, poate fi scos oricând din sertare pentru o adoptare pe repede-înainte.
Un alt proiect USR urmărește îndreptarea abuzurilor făcute de PSD și PNL contra ONG-urilor care vor să atace în instanță autorizațiile de construire sau documentațiile de urbanism. Printr-o lege adoptată de majoritatea PSD-PNL în 2023 au fost introduse condiții discriminatorii pentru ONG-uri, în raport cu persoanele fizice și alte persoane juridice. Aceasta doar pentru a limita acțiunea societății civile și, implicit, controlul instanțelor pe aspectele ce țin de legalitate în urbanism și construcții.
USR mai propune, pentru o viziune unitară a dezvoltării Capitalei, și ca toate autorizațiile de construire să fie în responsabilitatea primarului general.
„Locuitorii Bucureștiului nu locuiesc, lucrează sau învață într-un singur sector, iar urbanismul haotic, care caracterizează dezvoltarea municipiului din ultimii 20 de ani, are efecte nocive asupra traficului și calității vieții bucureștenilor. Capitala are nevoie de o viziune unitară și, pentru aceasta, trebuie ca autorizațiile de construire să fie în responsabilitatea primarului general. Un oraș trebuie să aibă o singură viziune, nu șapte, dacă vrem să avem o dezvoltare armonioasă”, afirmă deputatul USR Victor Ilie, co-inițiator al pachetului de legi.
Concret, USR propune modificarea Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții (nr. 50/1991) în sensul ca primarul general să emită autorizațiile de construire și pentru lucrările care se execută în teritoriul administrativ al sectoarelor, inclusiv monumente istorice din categoria ansamblurilor şi siturilor.